
5 designeri grafici din noua generație pe care să nu-i ratezi la DIPLOMA Show 2023
Ediția a 10-a DIPLOMA Show 2023 este aproape: între 7 și 15 octombrie, la Combinatul Fondului Plastic (București, str. Băiculești, 29), 130 de lucrări vor fi prezentate publicului larg. Organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, vine cu o ofertă expozițională din 16 domenii creative diferite, precum arhitectură, arhitectură de interior, peisagistică, urbanism, artă murală, arte grafice, arte textile, ceramică-sticlă-metal, design de produs, design grafic, fashion, foto-video, pedagogie, pictură, scenografie și sculptură.
Am aruncat un ochi peste selecția din acest an din secțiunea design grafic și ne-am gândit să venim cu o listă de 5 artiști pe care trebuie să-i descoperi la a X-a ediție DIPLOMA Show:
ADELINA ENACHE – CE LE SPUNEM COPIILOR ȘI ADOLESCENȚILOR DESPRE SEX
Adelina Enache este un designer în continuă căutare și descoperire, căruia îi place să învețe lucruri științifice pe care apoi să le împărtășească celor din jur. În cazul proiectului de față, Adelina a plecat de la textul cu același nume al autoarei canadiene Meg Hickling, creând un ghid introductiv pentru părinți și copii, prin care să stabilească o relație de încredere cu disciplina numită educație sexuală. În România, subiectul naște polemici și creează mult tumult social. Nu există încă un consens asupra celei mai bune metode prin care copiii să înțeleagă mai multe despre acest subiect. Cartea Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex are un rol formator pentru părinți și copiii acestora cu vârste între 2 și 4 ani și e menită să fie parcursă împreună, pentru a depăși puțin barierele inhibiției și a crea o punte de comunicare onestă pe marginea acestui subiect.
ANA LEZNER – AI PUNE ANXIETATEA ÎNTR-O CUTIE?
Dacă activezi în domeniul creativ, sunt șanse destul de mari să te fi lovit în viață de sindromul impostorului, de anxietate și/ sau de insecuritate. Despre asta vorbește lucrarea Anei Letzner, prin intermediul a 25 de interviuri cu artiști și creativi, urmărind să îmblânzească puțin anxietatea și să ne facă să privim apariția ei în procesul de lucru – ca pe un fapt normal. Autoarea a realizat această carte ilustrată cu gândul să ofere o resursă importantă pentru cei care nu înțeleg (întru totul) anxietatea și se străduiesc să o depășească. Tema abordată a fost inspirată de problema serioasă și răspândită observată de artistă în lumea creativă și care poate avea un impact serios asupra sănătății mintale și, nu în ultimul rând, asupra procesului creativ al artiștilor. La final, cartea nu vine cu direcții definitive – lasă la alegerea cititorilor dacă vor să se împrietenească puțin cu anxietățile lor și îi invită să facă un exercițiu de introspecție, răspunzând la întrebări.
MĂDĂLINA GUȘĂ – ORIUNDE, ORICÂND, ORICUI
Violența de gen încă este prezentă în societate și victimele rareori sunt auzite. Dorind să se implice social prin proiectele ei, Mădălina Gușă își conturează licența în jurul campaniei sociale Oriunde, Oricând, Oricui, realizată de către Girl Up Romania. Artista explorează acest subiect prin intermediul unei publicații ce îmbină textul cu imagini și ilustrații care descriu abuzul și inegalitatea de gen în societatea românească. Structurat sub forma unei colecții de jurnale care își schimbă culoarea odată cu lansarea unui nou număr, proiectul are ca scop principal creșterea nivelul de conștientizare a abuzului în societate, în lupta cu ignoranța, în paralel cu punerea în prim-plan a vocilor victimelor, prin intermediul vizualurilor alese.
CRISTINA CREȚU – CASA MEA NU ARE ACOPERIȘ
Câte lucruri încap într-o inimă? Ce cantitate de dragoste poate inunda un astfel de spațiu? Spectrul emoțiilor umane reprezintă un subiect complex, dar folosindu-se de metafora unei case pentru a reprezenta o lume interioară, cartea „Casa mea nu are acoperiș” (text: Mircea M. Țara) explorează cele 6 emoții de bază: frica, tristețea, mirarea, furia, bucuria și dragostea. Cristina Crețu le ilustrează sub forma unor spații alternative, urmărind drumul anevoios al unui personaj prin propria-i inimă. Textul liric și ilustrația sunt principalele mijloace prin care cititorul poate accesa această lume interioară care este prezentă în fiecare dintre noi.
MARIA BORȚOI – INCREDIBIL DE INEFABIL
Dacă ești fanul prozei bizare și a stilului de ilustrație neobișnuit, lucrarea Mariei Borțoi te va încânta în mod deosebit, întrucât reprezintă un elogiu adus celor două. Având la bază 12 povestiri ilustrate, scrise de Boris Vian, Gabriel García Márquez și Julio Cortázar, cărțile rezultate sunt ușor portabile și devin accesorii de zi cu zi. Această colecție de povestiri bizare aduce la un loc lumi stranii, personaje insolite și situații echivoce. Seriile de desene secvențiale, ilustrate în tuș, sugerează modificările pe care personajele, obiectele sau situațiile reprezentate le pot suferi, progresând sau regresând. Anumite sensuri ale textelor sunt indescriptibile, titlul proiectului (inspirat de un citat din una dintre povestiri) se potrivește ca o mănușă. Cu această colecție, Maria încearcă să contribuie la misterul inexprimabilului prin ilustrațiile sale.
Aceste lucrări și multe altele pot fi descoperite la Combinatul Fondului Plastic, între 7 și 15 octombrie. Pe lângă evenimentele asociate în mod direct cu domeniile creative și artele vizuale, festivalul înseamnă o experiență urbană completă, cu workshopuri, focus-grupuri, dezbateri și petreceri tematice.