TOP

Medusa, instalația imersivă care se transformă cu fiecare pas făcut prin ea

În cadrul London Design Festival 2021, muzeul Victoria & Albert a găzduit instalația arhitectului Sou Fujimoto în colaborare cu biroul Tin Drum, Medusa. Structura prindea viață atunci când vizitatorii purtau ochelari de realitate mixtă și se plimbau prin ea, observând spațiul modificându-se în timp real.

,,Realitatea mixtă este un mediu potrivit experienței colective, căci poate ajuta publicul să dezvolte conexiuni mai profunde și personale cu arta și performance-ul”, spune Yoyo Munk, directorul Tin Drum. Vizitatorii sunt încurajați să interacționeze cu lucrarea, sunt provocați la joacă, iar instalația dinamică se schimbă odată cu comportamentul lor, adaptându-se mișcării colective. Sou Fujimoto explorează potențialul luminii ca element arhitectural, un motiv recurent în operele sale trecute care îmbină arhitectura, natura și experiența.

Numele structurii indică un punct de întâlnire între mit și știință: Medusa este nu doar figura mitologică cu șerpi care te împietresc, ci și o trimitere la biologie. Forma unică a meduzei, bioluminescența ei și mișcarea unduitoare a tentaculelor au fost toate surse de inspirație, după cum spune Munk: ,,Ne-a plăcut ideea unei forme de viață care găsește un echilibru între ceva frumos, atrăgător și periculos”. London Design Festival a avut loc între 18 și 26 septembrie 2021.

 

Post a Comment