TOP

Pictura de Picasso, la un pas să fie scoasă ilegal din Spania, expusă la Reina Sofia din Madrid

O pictură de Picasso, estimată la 27 de milioane de dolari, care i-a cauzat colecționarului Jaime Botín probleme cu autoritățile, se află acum în expoziție la Muzeul Reina Sofía din Madrid. Intitulată „Head of a Young Woman” (1906), pictura a devenit subiect de discuție atunci când Botín, descendentul familiei care a fondat banca Santander, a încercat să o scoată ilegal din Spania.

Într-o declarație, Botín, membru al unei familii de colecționari, a declarat că muzeul a hotărât să arate pictura. El și-a menținut nevinovăția, precizând: „După interdicția de export a picturii din 2012, niciodată nu a fost intenția mea să o vând sau să scap de lege. La nivel personal, nu pot decât să regret aplicarea riguroasă a acestei legi care, în opinia mea, a dus la măsuri disproporționate care trebuie corectate, dar pe care le respect ca cetățean.”

„Head of a Young Woman” se află în colecția lui Botín din 1977. În 2015, Ministerul Culturii spaniol a interzis ca pictura să părăsească țara pe motiv că era o „comoară națională”, în timp ce vameșii francezi au confiscat lucrarea de pe un iaht aflat în Corsica. Autoritățile au presupus că Botín plănuia să vândă lucrarea în Elveția, deși el a negat această acuzație.

În 2020, un tribunal spaniol a decis că Botín va trebui să plătească 91,7 milioane de euro și să petreacă trei ani după gratii. Pedeapsa sa a fost ulterior redusă la 18 luni, iar amenda s-a redus la 52,4 milioane de euro. Anul trecut, instanța a declarat că lui Botín i s-a permis să nu ispășească sentința, pe motiv că ar avea o „boală incurabilă”.

În declarația sa, Botín a spus că speră să expună în cele din urmă pictura lui Picasso la Centro Botín al familiei sale din Santander. El a vorbit, de asemenea, despre relațiile strânse dintre instituțiile statului și colecționarii privați, afirmând: „Destinul oricărei colecții private este să ajungă fie într-un centru de artă privat, fie ca o donație către un muzeu public pentru a se bucura toți. Fără colecționari privați, pereții muzeelor ​​lumii ar fi goale.”

Post a Comment