TOP

Schiță descoperită sub „Rondul de noapte” al lui Rembrandt

După doi ani și jumătate de cercetări, „Operațiunea Rondul de Noapte”, parte a procesului de restaurare efectuat de Rijksmuseum asupra picturii lui Rembrandt, a dezvăluit descoperirile – o schiță ascunsă sub straturile de pastă. Experții au bănuit că Rembrandt trebuie să fi făcut o schiță înainte de a realiza compoziția, însă nu aveau dovezile care să susțină afirmația. Echipa de cercetători a cartografiat meticulos lucrarea, folosind cele mai avansate tehnici de imagistică și tehnologie computerizată.

Aceștia au descoperit că Rembrandt a făcut doar mici ajustări în compoziția finală. Poziția piciorului unui soldat a fost ajustată și o sabie a fost adăugată între căpitanul Frans Banninck Cocq și locotenentul Willem van Ruytenburch (ulterior îndepărtată în versiunea finală). De asemenea, penele de pe coiful lui Claes van Cruijsbergen sunt vizibile în schiță, însă în compoziția finală nu se mai văd. La fel s-a întâmplat și cu sulițele, întrucât schița dezvăluie că inițial a plănuit să includă mai multe.

Cercetătorii au descoperit și un pigment care conținea arsenic otrăvitor, folosit în pictură. Acest pigment poate fi detectat în naturile moarte cu lămâi care au fost pictate în epocă, dar Rembrandt nu l-a folosit prea des. În „Rondul de Noapte”, pigmentul apare în porțiunea care redă haina și mânecile lui Van Ruytenburch.

Unul dintre cercetători, Pieter Roelofs, a explicat cartografierea: „Vedem linii drepte și curbe. Cu liniile curbe a creat o schiță inițială pentru arhitectura din fundal. Vă puteți întreba – de ce este asta atât de important? Ei bine, ne dă senzația că putem arunca o privire peste umărul lui Rembrandt în timp ce lucra la «Rondul de noapte».”

Această descoperire a schiței oferă o înțelegere mult mai bună a procesului de creație, a modului în care pictorul a căutat compoziția potrivită, dar și a condiției actuale a picturii.

Post a Comment