TOP

Suzana Vasilescu poveștește despre cea mai nouă platformă online dedicată artei contemporane

Ans Azura este cea mai nouă platformă online dedicată artei. Își va începe activitatea din data de 7 noiembrie, iar licitațiile deschiderii sunt cele care anunță profilul și scopul proiectului, acela de a internaționaliza creațiile artiștilor din Europa de Est și Orientul Mijlociu. Prima licitație, stabilită pentru 2 decembrie, se numește „The Post-War era in Central-Eastern European Art”, iar cea de-a doua este și mai cuprinzătoare, „Expanding the Horizon. Modern and Contemporary Art from the Middle East and North Africa”, și se va desfășura pe 9 decembrie.

Fiind un proiect atât de interesant și ambițios, un pas înainte pentru arta contemporană românească, Propagarta a stat de vorbă cu Suzana Vasilescu, fondatoarea platformei Ans Azura, care ne-a povestit despre cum a început această idee, despre scopul ei și cum își dorește să fie arate în viitor.

Când a apărut ideea construirii platformei digitale Ans Azura?

Ideea platformei a aparut cu ceva timp înainte de pandemie, dar fară sa se concretizeze în ceva anume. Vorbeam destul de des cu Andreea Stănculeanu, partenera mea, despre oportunitatea unei astfel de platforme care să aibă ca focus Europa Centrala și de Est. Abia odată cu primul lockdown, cel din martie 2020, când am creat și pagina de Instagram “Exhibition continues” mi-am dat seama cu adevărat de necesitatea promovării online a artei din această regiune. Așa că de la o simplă idee, am început să construim încet ideea de business. Ultimii doi ani au fost intenși din punctul acesta de vedere, pentru că dezvoltarea unei astfel de platforme complexe nu a fost deloc simplă.

Cu ce scop ai plecat la drum, atunci când ai început proiectul?

Ideea de la care a plecat proiectul a fost să reușim să promovăm internațional arta și artiștii din centrul și estul Europei. Deși în ultimii 15-20 de ani s-a construit o bază destul de solidă în această regiune, potențialul este infinit mai mare, iar artiștii pe care i-am descoperit în ultimele luni mi-au confirmat acest lucru. Am descoperit artiști istorici care, din punct de vedere insitituțional, sunt foarte bine plasati, însă nimeni nu a reusit să le creeze o piață reală. Totodată, prețurile la care se vând astăzi din galerii sau secondary market sunt mult mai mici decât ar trebui și cu siguranță mult mai mici decât ale artiștilor din vest, din aceeași generație. Astfel ne-am dat seama că nu trebuie făcută o altă nedreptate artiștilor din est doar pentru ca nu au avut contextul să devină cunoscuți. Aici am vrea să încercăm să schimbăm lucrurile. Inițial, ideea de la care am pornit a fost să ne concentrăm pe această regiune, dar foarte repede ne-am dat seama de potențial, iar lucrurile s-au legat foarte ușor de la sine. Așa am decis să includem în selecția noastră și regiunea Middle East. Partenerii de acolo cu care colaborăm au fost foarte deschiși ideii de platformă online, dedicată acestor două regiuni, iar selecția de lucrări la care s-a ajuns astăzi spune foarte multe despre potențialul lor.

Cum vezi Ans Azura peste 10 ani? Crezi că acest gen de platformă poate fi viitorul pieței de artă?

Probabil în 10 ani vom descoperi noi teritorii în care să ne extindem, după ce sper să ne fi făcut foarte bine treaba în aceste două regiuni. Peste 10 ani sper să nu mai existe colecție importantă din lume care să nu aibă lucrări ale ariștilor importanți din Europa de Est și Middle East. Sunt sigură că viitorul este online, ne-a demonstrat-o cei doi ani în care activitatea noastră s-a mutat într-o oare care masură în online. Noi toți a trebuit să ne adaptăm noii realități. Din punctul meu de vedere, acest tip de activitate online are mai multe avantaje decât dezavantaje. Deci dacă ar fi să mă întrebi acum, ți-aș spune că mizez 100% pe online și pe redescoperirea piețelor locale.

Ans Azura va avea 5 licitații și 3 expoziții pe an, precum și o continuă listă de lucrări destinate pentru private sales, care să permanentizeze contactul artei din cele două regiuni reprezentate cu piața internațională. Platforma își propune, înainte de toate, să creeze o comunitate stabilă de artiști, colecționari, pasionați de artă și public larg, într-un cadru transparent și sustenabil.

Post a Comment