TOP

Expoziția „ÎN BUCUREȘTIUL IUBIT” LA IVAN GALLERY

În seara aceasta, începând cu orele 18:00, la sediul galeriei Ivan de la Atelierele Malmaison, poate fi vizitată expoziția de grup În Bucureștiul Iubit. Pentru cunoscătorii intimi ai capitalei, precum și pentru cei dornici să-i descopere fațetele mai puțin știute, expoziția este de neratat: fiind vorba, în esență, despre o privire istorică de ansamblu asupra experienței bucureștene din a doua parte a regimului comunist, ea aduce laolaltă opere consacrate ale unor nume reprezentative pentru ultimele decenii ale secolului trecut, ca Ion Grigorescu, Florina Coulin sau Geta Brătescu, împreună cu lucrări realizate pentru această ocazie de artiștii Alice Gancevici & Remus Pușcariu, Ștefan Sava, Mona Vătămanu și Florin Tudor. În cadrul expoziției, la o dată ce urmează să fie anunțată, Mihai Mihalcea va participa ca invitat cu o intervenție online.

Numele expoziției e dat de filmul eponim al lui Ion Grigorescu, tras în vara lui 1977 pe peliculă de 8 mm, o lucrare cu alură documentară ce zugrăvește în cheie realistă peisajul văzut de artist într-o plimbare pe linia tramvaiului 26. De la periferiile devenite cartiere-dormitor, privirea obiectivului urmărește schimbarea de decor pe drumul spre centrul modern al orașului, întâlnind oameni ai muncii și fabrici, mașinile epocii și nelipsitele lozinci de partid. Toate, contrastând cu versurile idealiste ale cântecului din anii ’50 care, la rândul lui, dă numele peliculei, inserate la finalul cadrelor. Dacă filmul lui Grigorescu are loc după marele cutremur din ’77, care a schimbat pentru totdeauna peisajul urban și arhitectural al Bucureștiului, deschizând calea demolării și restructurării sale în timpul epocii ceaușiste, expoziția În Bucureștiul Iubit se conturează în contextul crizei pandemice actuale, ale cărei consecințe pe termen lung asupra infrastructurii și vieții urbane rămân încă de urmărit și de analizat, potrivit galeriei.

Expoziția durează până în data de 30 noiembrie, și va putea fi vizitată, pe baza prezentării certificatului verde, de miercuri până sâmbăta, în intervalul 14:00 – 18:00, sau în afara acestuia cu programare.

 

Post a Comment