Brâncuși la Timișoara, după prima lună de expoziție
A trecut aproape o lună de la mult așteptata deschidere a expoziției Constantin Brâncuși de la Timișoara. Într-adevăr, prima lună a fost una aglomerată, așa cum ne spun toate cronicile de expoziție, precum și toate evenimentele și știrile culturale despre care aflăm și citim în fiecare zi. Brâncuși s-a întors în România după jumătate de secol și, pare-se, a fost primit cum s-a putut mai bine.
Curatoriată de Doina Lemny, care a dedicat ani întregi studiului operei lui Brâncuși, expoziția are loc la Muzeul Național de Artă Timișoara și este co-organizată de Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Pe numele său întreg, Brâncuși: surse românești și perspective universale, expoziția aduce împreună fond documentar și lucrări din muzee importante din lume și din țară: Muzeul Național de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris, Tate Modern din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova.
Întrunirea la Timișoara a lucrărilor brâncușiene venite din diferite locuri din lume își propune să ofere vizitatorului o vedere de ansamblu asupra creației lui Constantin Brâncuși. Ceea ce și reușește. Selecția operelor este una aerisită, chibzuită, scenografia este simplă, fără complicații, artificii, iar prezentarea cronologică împarte în etape bine conturate evoluția ideilor artistice ale lui Brâncuși. Totul în expoziție pare a fi gândit cu o atentă preocupare pentru vizitator, care până la final reușește să culeagă ideile principale: de la Ecorșeu la muzele adormite și mai apoi la eternele aspirații spre văzduh: păsările în zbor și coloanele fără sfârșit.
Îndeosebi această grijă pentru claritatea și simplitatea expunerii este ceea ce face expoziția una potrivită pentru cei care îl cunosc pe Brâncuși pentru prima dată, și, mai cu seamă, pentru cea mai importantă categorie de public: cel tânăr și foarte tânăr. Universitățile, liceele, școlile și grădinițele ar trebui să fie, în aceste luni de expoziție, permanent prezente în sălile muzeului. Simpla întâlnire între marele Brâncuși și o minte tânără poate atinge semnificativ viitorul parcurs al acesteia și merită, din orice colț al țării, parcurgerea drumului (lung, pentru că trenul din București face 11 ore) până în Vest.
Cât despre iubitorii de artă, pasionații, artiștii și profesioniștii în domeniu, revederea lui Brâncuși (în țară de această dată!) este un motiv suficient. Merită subliniat aici că fondul documentar (mai ales cel fotografic) al expoziției, venit de la Paris a fost unul dintre cele mai impresionante aspecte ale expoziției.
Brâncuși: surse românești și perspective universale, expoziția care creează un spațiu minunat pentru o primă întâlnire cu marele Brâncuși, va rămâne la Timișoara până în data de 28 ianuarie 2024.