• No products in the cart.
TOP

S-a deschis oficial programul Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii

Zilele de 17, 18, și 19 februarie au marcat deschiderea oficială a programului Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii. Cele trei zile au oferit publicului numeroase activități, de la concerte și spectacole până la vernisaje ale unor expoziții importante. Programul încărcat de evenimente al weekend-ului de deschidere anunță un an în care artele și cultura vor fi sărbătorite în Timișoara, oraș recunoscut acum, în spațiul european, drept Capitală a Culturii. Oficialități, dar și persoane importante din scena culturală românească și internațională au fost prezente la festivități.

Artelor vizuale le-au fost dedicate peste 10 evenimente, printre care și deschiderea mult-așteptatei retrospective dedicate lui Victor Brauner, artist internațional, cu o carieră spectaculoasă împărțită între România și Occident. Organizatorii expoziției sunt Centre Pompidou, care a împrumutat un număr excepțional de 50 de lucrări, Muzeul Național de Artă Timișoara, care găzduiește expoziția, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, iar curatoarea, din partea Centrului Pompidou, este Camille Morando, director de documentare și profesor la École du Louvre. Retrospectiva va rămâne deschisă publicului până în data de 28 mai.

O altă prezentă importantă este instalația audio-vizuală „Tu ești un alt eu. O catedrală a corpului” a Adinei Pintilie, la Kunsthalle Bega. Proiectul, curatoriat de Cosmin Costinaș și Viktor Neumann, a reprezentat Pavilionul României la Bienala de la Veneția în 2022, și va putea fi văzut la Timișoara până pe 30 aprilie. Puteți revizita aici interviul pe care Propagarta l-a realizat anul trecut cu cei doi curatori.

Galeria Jecza a vernisat, în acest weekend, expoziția „Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Lucrări din cinci decenii”, curatoriată de Thomas Hirsch și realizată în colaborare cu Galeria Volker Diehl din Berlin. Expoziția omagiază lucrările realizate de artiștii Ritzi Jacobi și Peter Jacobi, ca duo, la începutul anilor 1970. Publicul poate vedea lucrările de la Galeria Jecza până pe 5 mai.

Salonul de proiecte a deschis, în acest weekend, la Comenduirea Garnizoanei, expoziția „Mircea Nicolae – Lucruri mărunte, lucruri prețioase”, curatoriată de Alexandra Croitoru, Magda Radu și Ștefan Sava, care se va putea vizita până în data de 23 aprilie.

Și spațiul INDECIS artist run space a itinerat, în data de 17 februarie, proiectul numit „Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului”, organizat de Asociația Ephemair, Asociația Foc și Pară și INDECIS și curatoriat de Ștefan Tiron, V. Leac, Mimi Ciora și Sergiu Sas.

Imagini de la deschiderea oficială, precum și de la evenimentele menționate și alte activități, puteți vedea mai jos. Credit foto: Cornel Putan.

Post a Comment