TOP

Singurul Jan Van Eyck aflat în România se va putea vedea la București, în luna aprilie

Jan van Eyck a fost un pictor de orgine flamandă născut la finele secolului al XIV-lea, recunoscut în toată lumea pentru inovațiile pe care le-a adus în pictură. Astăzi, doar 20 de lucrări în lume îi sunt atribuite cu certitudine, iar una dintre se află în colecția permanentă a Muzeului Brukenthal din Sibiu.

„Omul cu tichie albastră” va veni la București între 20 și 30 aprilie, la Art Safari, într-o expoziție temporară pop-up numită „Comoara de la Brukenthal”, care va reuni, alături de extraordinara lucrare a lui Jan van Eyck, alte 4 picturi ce aparțin unor nume la fel de sonore în istoria artei: Tițian, Veronese și Hans Memling.

Lucrarea „Ecce Homo”, realizată de Tițian în prima jumătate a secolului al XVI-lea, a fost furată de la Muzeul Brukenthal în 1968, și recuperată cu ajutorul Interpol abia în 1998, 30 de ani mai târziu, când s-a întors la Sibiu. Și această lucrare va putea fi admirată curând de publicul din București.

„Vedeta furtului de la Brukenthal, găsită abia după 30 de ani, se vede și la București pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Este o colaborare unică între Muzeul Național Brukenthal și Art Safari, de care suntem foarte mândri. Cele mai valoroase lucrări din România vor fi expuse doar 8 zile în București, timp de două weekend-uri”, a declarat Ioana Ciocan, director general Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

„Recunoașterea internațională a valorii capodoperelor din colecția Brukenthal este pe măsura istoriei zbuciumate care le-a marcat. Expoziția „Capodopere” a fost inaugurată în 2006, odată cu reîntregirea colecției cu lucrările de mare valoare de care muzeul fusese deposedat de-a lungul timpului: 19 lucrări transferate în 1948 la Muzeul de Artă din București (între care Jan van Eyck – „Omul cu tichie albastră”, Hans Memling – „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se”) și 4 lucrări recuperate dintre cele 8 furate în 1968 (între care Tițian – „Ecce Homo”)”, a povestit Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

 

Post a Comment