TOP

H3 și George au construit o instalație memorabilă pentru Saga Festival

Între 3 și 5 iunie a avut loc SAGA Festival, la București, pe Arena Națională. Există un trend acum ca festivalurile să devină mai mult decât un loc în care să asculți muzică și să dansezi, ele trebuie să fie cât mai interactive și să ofere cât mai multe locuri unde să îți petreci timpul și să îți faci poze. Iar pentru ediția de anul acesta, una dintre principalele atracții ale festivalului a fost construită de echipa H3, un colectiv multidisciplinar care lucrează cu new media art, robotică și design pentru a construi experiențe imersive prin instalații interactive. Ei sunt autorii instalației George by BCR, care îți oferea la SAGA ocazia să devii DJ pentru câteva minute.

Andrei Mitișor, co-fondator H3, ne-a explicat, într-un scurt interviu, mai multe despre intervenția lor, dar și despre lucrurile interesante pe care reușesc să le facă în colaborare cu George.

Cum a fost colaborarea H3 cu SAGA Festival? Spune-ne mai multe despre ce ați realizat acolo?

De data asta am vrut să gândim nu doar o instalație, ci să creăm un punct de întâlnire în festival, atât ziua cât și noaptea. Cu ideea asta am proiectat Kubik, un cub multifațetat care să fie o referință vizuală și de interacțiune pentru public. Ne-am dorit să schimbăm puțin estetica aceasta de scenotehnică specifică festivalului și să o interpretăm arhitectural. Așa am ajuns la acest pavilion placat. Pe lângă design, obiectul are propria viață – una din fețele sale este compusă din oglinzi ce îi urmăresc pe trecători. Prin layerul acesta interactiv, Kubik intră în galeria noastră de organisme tech, un alt “robot” semnat H3. Prin repetiție, oglinzile devin pixeli ce răspund la prezența umană orientându-se după trecători. Noaptea, oglinzile devin permeabile la lumină și lăsă loc unui performance de lumini. Interiorul Kubik a fost gândit ca un open space unde George s-a întâlnit direct cu participanții la SAGA Festival, iar ei au putut testa arta dj-ingului.

Proiectul vostru a fost realizat in colaborare cu BCR. Cum ati ajuns la aceasta colaborare si cum s-a desfasurat ea?

Avem o colaborare foarte bună cu BCR pentru că, deși suntem în industrii diferite, facem același lucru – pregătim lumea pentru viitor. BCR prin George și prin instrumentele sale digitale, schimbă banking-ul.
Noi, prin instalațiile și experimentele noastre punem în discuție posibilitățile tehnice și potențialul roboților (în sens larg) de a prelua o mare parte din activitatea umană de astăzi.
Viitorul vine cu mari avantaje tehnologice ce ne vor ușura și mai mult viața, dar și cu mari dileme etice pe care suntem datori să le prevedem și să le dezbatem prin artă și prin creație în general.

Anul trecut am lucrat împreună la prezența BCR la prima ediție de SAGA de la Romaero Băneasa, unde i-am lăsat pe spectatori să interacționeze cu robotul nostru industrial Kuka. A fost un super succes și atunci ediția a doua a venit firesc în aceeași echipă. De data asta întreg pavilionul a fost interactiv. Mulțumim Kate, Adrian și Alex / BCR că aveți încredere și susțineți proiecte curajoase din zona art & tech.

Unde putem vedea proiectele H3, in viitor? Va veti mai ocupa de astfel de evenimente?

Până în octombrie puteți vizita pavilionul României de la Bienala de Artă de la Venezia, lucrarea Cathedral of the Body semnată de Adina Pintilie, unde avem o importantă contribuție ca designeri și
constructori ai unui robot – teleprompter și ca designeri de lumini. Apoi sezonul festivalurilor abia a început. Vom fi sigur pe la Cluj la cel puțin unul din the big three.

Putem fi în spatele unor mari proiecte new media sau în proiecte artistice mai mici. Găsim pe parcursul unui an câteva ocazii unde să fim mai conceptuali și mai aproape de esență. Ne place ce facem și în ultima vreme am început să nu mai stăm doar în studio și să vorbim mai mult despre proiectele noastre pe h3.ro și pe canalele de social media.

 

Post a Comment