
Apocalipsa elefantului alb la Comenduirea Garnizoanei din Timișoara
„Apocalipsa elefantului alb este o cercetare asupra momentului pe care îl traversăm – alterarea și transformarea profundă la toate nivelele a sistemelor și subsistemelor naturale, sociale și culturale. Această nouă paradigmă se definește în jurul unui set de concepte integrative ca: identitate, evoluție, libertate, diferență, deconstrucție, postpoziție și antireprezentaționalism, în relație de continuitate sau opoziție cu concepte cum ar fi certitudine, inovație, progres, sistem, revoluție, criză, care se adăugaseră conceptelor de dualitate și polaritate ale modernității și post-modernității.
Schimbarea este în același timp inevitabilă și necesară – din puncte de vedere diferite dar simultan operante ea este atât consecință cât și soluție. Această etapă de formare / deformare se traduce printr-un set de tematici și instrumentare vizuale care explorează determinarea reciprocă, pluralismul, probabilitatea și complementariatatea în afara unor retorici ale crizei și a tentațiilor absolutizante.
Un astfel de discurs expozițional va include în mod necesar mai multe direcții, aparent contradictorii, de la cele care acuză dispariția – și necesitatea păstrării – unor valori, până la cele care deplasează perspectiva din exterior în interiorul unei realități / serie de realități virtuale. Critic sau contemplativ mai curând decât narativ, parcursul expozițional se articulează din mai multe ipostaze ale transformării / apocalipsei, fiind concentrat în jurul unui nucleu de demersuri care identifică soluții în forme de activism social, ecologic și pedagogic sau dimpotrivă, într-o zonă a ficțiunii și a explorării granițelor din ce în ce mai permeabile cu un metavers care este în același timp extensie și alternativă. Acestui nucleu de atitudini militante și discuției în jurul conceptelor de sustenabilitate, coexistență și echilibru se adaugă direcții de cercetare artistică predominant speculative, astfel încât expoziția, care citează atât un univers cât și un metavers aflate în plin proces de evoluție și reconfigurare, se poate lectura în mai multe chei și permite fire narative diferite – contradictorii sau convergente.”
curatori: Mălina Ionescu, Denise Parizek, Mirela Stoeac – Vlăduți