TOP

Colecția Antal-Lusztig la Centrul de Interes

Centrul de Interes

O selecție de lucrări din cea mai mare colecție privată de artă vizuală modernă și contemporană din Ungaria, care se află în custodia muzeelor de artă din Debrecen, ajunge la Cluj, la Centrul de Interes. Expoziția ”Monochrome Stories. The Antal-Lusztig Collection. Debrecen”, realizată în parteneriat cu MODEM Centrul de Artă Modernă și Contemporană, prezintă începând cu data de 10 august, în spațiul generos de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A, lucrările a 40 de artiști internaționali și maghiari. Expoziția poate fi vizitată în perioada 10 august – 28 septembrie 2021, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă.
Acest demers expozițional ambițios aduce, în premieră, la Cluj, lucrări semnate de artiștii Marina Abramović, Maurer Dóra, Erdélyi Gábor, Feledy Gyula Zoltán, François Fiedler, Jakob Gasteiger, Gál András, Johannes Geccelli, Alex Gern, Johannes Girardoni, Raimund Girke, Marcia Hafif, Simon Hantaï, Herbert Hamak, Jus Juchmans, Zebedee Jones, Hartwig Kompa, Sol LeWitt, Jason Martin, Moholy – Nagy László, Vera Molnar, Paola Neumann, Hermann Nitsch, Frank Piasta, Arnulf Rainer, Dirk Rathke, Judit Reigl, Gerhard Richter, Rene Rietmeyer, Dieter Roth, Yuko Sakurai, Robert Schaberl, Seres László, Swierkiewicz Róbert, Szabó Dezső, Peter Tollens, Dieter Villinger, Herman de Vries, Herbert Zangs și Károlyi Zsigmond.
Un scurt istoric al colecției Antal-Lusztig ne poartă în trecut până în anii 1920, când Sámuel Lusztig a început să cumpere lucrări de la artiștii contemporani ai epocii. Din nefericire, operele achiziționate în acei ani s-au pierdut în timpul celui de-al doilea război mondial. După Holocaust, Lusztig a început să reclădească colecția, proces în care s-a implicat ulterior și nepotul său, Péter Antal. Într-o primă fază, Antal a continuat să colecționeze în spiritul bunicului său, dar de la o vârstă destul de fragedă a pornit pe propria sa cale. La început i-a urmărit cu precădere pe reprezentanții artei progresiste din Ungaria, iar cele mai multe lucrări le-a achiziționat direct din atelierele acestora, astfel că baza colecției constă în pictura maghiară din secolul XX. Recent, considerând că a sa colecție acoperă integral arta maghiară, Antal își îndreaptă atenția tot mai mult către achiziția de lucrări semnate de artiști de renume internațional. În prezent, colecția numără aproape 5.000 de lucrări, fiind cea mai mare colecție privată de artă din Ungaria. În semn de respect și recunoștință față de bunicul său, Antal a denumit colecția ”Antal-Lusztig Collection”.

„Fie că sunt create de vedete internaționale ale lumii artei contemporane, de nume proeminente din istoria artei maghiare recente sau de artiști europeni mai puțin celebri, dar decis elegant angajați în explorarea abstracționismului, lucrările din expoziția Povestiri monocrome. Colecția Antal Lusztig. Debrecen sunt toate conceptual înrădăcinate într-o abordare minimalistă, în sensul amplu al termenului stilistic. Expoziția ilustrează convingător, prin intermediul unor lucrări atent selectate, moduri în care două registre simbolice importante și straniu înrudite pot fi evocate prin monocromie și simplitate, atunci când acestea sunt ingenios utilizate: frumusețea (de tip ascetic) și spiritualitatea (în versiunea sa puristă). În timp ce măiestria tehnică nu este exclusă din abordările artistice folosite pentru realizarea multora dintre lucrările expuse, cele mai multe dintre ele mizează însă,  în primul rând, pe o sobră, intelectuală sofisticare pentru a genera atmosfera lor particulară și, întrucâtva paradoxal, o plăcere vizuală abrupt accesibilă.” Bogdan Iacob

FOTO: Andrei Budescu

Post a Comment