TOP

„Cave of Forgotten Dreams”, expoziția Ioanei ARON de la MNȚRplusC

„Cum înțelegi o poveste când o vezi pentru prima dată? Ce faci când nu o înțelegi prea bine? Cave of Forgotten Dreams? Cum arată ficțiunea subterană? Câte roluri își asumă un artist? Cât de departe – poate, dar – cât de adânc se duc pasiunile?
Totul se duce-n jos. Luminați cei ce-și dau seama că de jos în sus și invers traversează firul de ață, pânza cusută din fâșii de stări ambigue, extatice, profunde și paradoxale. Compozițiile simfonice De Anima sunt picturi rupestre ale artistului troglofil. Fundamentarea interioară, echivalentă unei gândiri poetice, o arată pe Ioana Aron ca pe o „forță” vie, proprie naturii umane. Sunt mesajele înscrise în panorama unui spectacol vizual – cele care-i alătură creațiile prodigioase pe raftul istoriei artei, lângă artiste ca Jenny Holzer și Sophie Calle. Este instalație avant la lettre, seducătoare și senzuală, care pune în scenă demnitatea lumii sensibile. Multidisciplinară este atunci când, pe neprevăzute, lasă în urmă Mitul peșterii și ajunge în plin decor de sec. XX – într-/„O cameră doar a ei” pe care Virginia Woolf ar fi fost încântată s-o viziteze – apoi continuă în bidimensional, ca performer al unei încercări cinematografice de a derula in extenso elementele vizuale din expoziție, în Overground Reveries: Traces of Self, un scurtmetraj care funcționează ca document de arhivă unui happening în spațiul public.
[…]
Notă pentru vizitatori: Când apar simptome ușoare precum meditația individuală, nu ar trebui să fie îngrijorător; recomandarea mea este să priviți în jur, pentru că sentimentele născute din interior sunt simpatii universale, pe care și cei mai întunecați, volens nolens, le înțeleg și recunosc.” (Călina Coman)

Post a Comment