• No products in the cart.
TOP

„EGO Phagocytosis”, expoziția NATALIEI ROMANCIUC de la Kulterra

EGO Phagocytosis este prima expoziție personală a Nataliei Romanciuc din spațiul galeriei Kulterra și una dintre cele mai importante narative artistice pe care aceasta o construiește după o serie de expoziții de grup, din România și internaționale. Deși poate să fie ușor recunoscută după picturile de mari dimensiuni și interesul pentru corpul feminine, artista experimentează în diferite medii, care aduc împreună manifestul, poezia, desenul, ceramica, video art-ul sau performance-ul.
„Am fost Matisse într-o altă viață” – explică Natalia pe un ton ludic, dar cu seriozitatea unui om extrem de pasionat de arta pe care o produce. Acest motto face trimitere la modernitatea culturală și la dragostea pentru culoare și pentru desen. Artista vine cu ceva în plus – transformarea pe care o simte atunci când pânza albă se acoperă cu desenele, culorile, formele și texturile care îi populează imaginarul. Ar putea să facă asta, zi de zi, chiar dacă nimeni nu ar avea ocazia să îi vadă lucrările. Fiecare întrerupere de la acest proces este resimțit ca o mică trădare de la toată arta pe care artista simte că o va produce în viața asta.
Fagocitele sunt celulele sângelui care protejează organismele de infecție. Procesul de fagocitoză presupune digerarea bacteriilor și a corpurilor străine care pătrund în organism, cu scopul de a proteja și de a menține starea de sănătate. Artista preia această funcție biologică și o atribuie în mod simbolic sufletului.
Pentru Natalia Romanciuc pictura este un mod de a transcende EGO-ul. Fără să se fixeze în normele nici unei religii, artista este în căutarea Divinului și a Luminii, iar practica sa este cea mai eficientă metodă de sfărâmare a EGO-ului și de întâlnire a unui răspuns, aici și acum, într-o lume pământeană și departe de perfecțiunea celestă.
Ioana Marinescu
Natalia Romanciuc (n.1996, Republica Moldova) este o tânără artistă preocupată de formă și culoare care abundă în lucrările sale. A finalizat studiile Academiei de Arte Plastice din Chișinău, în 2019. De atunci a fost prezentă în expoziții personale și de grup la nivel internațional, lucrăriile ei făcând parte din colecții din SUA, Rusia, România, Republca Moldova, Elveția, Italia, Marea Britanie Austria, Spania, China și Australia. Artista explorează o multitudine de medii, de la pictură la desen, ceramică, artă video sau performance.

Post a Comment