TOP

Expoziția „Adina Pintilie. Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” de la Kunsthalle Bega

Desemnat să reprezinte România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia 2022, proiectul artistei și regizoarei Adina Pintilie, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, a fost prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega, în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. La evenimentul de deschidere vor fi prezenți: artista Adina Pintilie, curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.
„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie – o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Expoziția a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara, cu suportul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și al partenerului principal BRD Groupe Société Générale, de către artistul Bogdan Rața împreună cu directorul tehnic Martin Backhaus, mixeurul de sunet Marius Leftărache și designerul de lumini Răzvan Pascu.
Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.”
Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care vor asista vizitatorii pe toată durata expoziției este realizat în parteneriat cu HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin și coordonat de Larisa Oancea (istoric de artă și cercetător) și Daniel Neugebauer (directorul Departamentului de Comunicare și Educație Culturală al HKW Berlin). Custozii mediază conținutul expoziției și vor fi implicați în extinderea și aprofundarea cercetării artistice despre intimitate și corporalitate care a dat naștere proiectului.
Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00, apoi își continuă traseul internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (octombrie 2023 – februarie 2024).
Curatori: Cosmin Costinaș și Viktor Neumann
Protagoniști: Hermann Mueller, Dirk Lange, Christian Bayerlein & Grit Uhlemann, Laura Benson, Hanna Hofmann

 

Post a Comment