„Sculpture for the Mind” @Hangar F
„Conceptul celor 6 instalații expuse la Hangar F din seria “Sculpture for the mind” pune in discuție dimensiunea sculpturii, şi prezintă totodată posibilitatea de a obține propria sculpturã mentalã.
Modelajul este explicit decodificat prin film și imagine, dezvoltate împreună. in instalații ce folosesc informații interdisciplinare si folosesc metafore vizuale care se leagã de prezența codului, îl problematizează.
Astfel am identificat 13 cadre de imagine din primul „Performance to the camera” pe care să le valorific în acest fel. Dincolo de limbajul sensibil al fotografiilor alb-negru, acțiunea performance-ului se distinge cadru cu cadru.
Voi aplica diferitelor elemente ale instalației, funcții ce au rolul unui filtru de sinteză.
Pentru a explica conceptul care se aplică voi folosi ideea de “propoziție,” identificând părți ale propoziției, ca și elemente de compoziție; apoi funcții ale acestor părți de propoziție devin structura moleculară a instalației.
Instalațiile mele se experimentează.
Este bine să ne jucăm cu toții încercând să refacem traseul instalației și ”să intrăm” în instalație nu doar să o vizualizăm de la distanță această abordare este incorectă atunci când instalația de artă include spațiul ca si element vizual spațiul și îl compune.
Fizic în galerie sau spațiul afectat de lucrare tu ești literalmente în ea ca să putem vizualiza lucrurile gândiți-vă că ați intrat în lucrare din momentul în care se trece pragul camerei în care se află instalația.
Întrebările următoare pot ajuta privitorul să intre în problematica lucrării:
„cine/ce este în centrul compoziției?” și „care e mesajul performance-ului? sau al fotografiei?”
Evident ele, vor fi importante pentru cel ce urmărește mai mult decât simpla citire a lucrării vizuale.
Despre Semn ca și parte integrantă a unui cod sau limbaj.
Semnul poate avea sens doar atunci când apare pentru a interacționa cu ceea ce a fost spus deja. Prin urmare el există în limbajul ales și nu vine ca parte din alt limbaj. Dacă modelajul e limbajul ales atunci rezultatul final al modelajului, este semnul metafora ce se prezintă privitorului ca un semn de punctuație.
În acest context, în percepția generală, piesa de sculptură finită este semnul de punctuație de la finalul propoziției, mai precis al instalațiilor. Despre Reacție:
Reacția nu este suma părerilor celor ce comercializează, licitează, găzduiesc sau teoretizează arta, ci o concluzie a ecoului rămas în conștiința publică după eveniment. ea se cuantifică de la prima publicare a lucrării până la dispariția sau distrugerea ei, ceea ce explică de ce băncile investesc în a cumpăra lucrări de artă și nu doar evidențe monetare.
Pentru cel ce creează, pentru mine în acest caz, lucrarea vizuală este o cercetare, și în cele din urmă o concluzie a unei conversații.
În drumul meu către concluzie exprim și înregistrez în coduri, sau altfel numite metafore sunt codate în manieră specială, un mesaj, care îmi permite să afirm conținutul cules până atunci, într-o nouă instalație de artă. ”
Roxana C Ionescu