TOP

Expoziția „Încotro mergi?” de la Alert Studio

Karing jas? / Încotro mergi?
Artiști: Liviana Matac, Marian Petre, Olimpia Magheru, Denis Nanciu, Mihaela Cîmpeanu Renata Mihaly
Curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu

Pe 11 noiembrie 2021 a avut loc vernisajul expoziției „Karing Jas? / Încotro mergi?” în spațiul galeriei ALERT studio. Cu această ocazie s-a lansat și albumul de artă „Karing Jas? / Încotro mergi?” de Raluca Ilaria Demetrescu, în paginile căruia sunt cuprinse imagini cu lucrări din creația celor sase artiști.
De unde își trage seva cultura romă, energia hrănită prea des cu nedreptăți și prigoană? Cultură ancestrală, bogată, nicicând întreruptă în cronologia ei vitală ce vine din negura vremurilor oricât de grele au fost, tinde spre viitor, se recompune permanent și evoluează constant.
Expoziția Karing jas ? / Unde mergi?” se vrea articulată în jurul unui dialog artistic și simbolic între Marian Petre, sculptor, mentorul și seniorul grupului și mai tinerii Renata Mihaly, Olimpia Magheru, Liviana Matac, Mihaela Cîmpeanu, Denis Nanciu.
Cu practici artistice foarte diferite, cei șase au drept preocupare comună nevoia de a se exprima pe sine prin artă, dragostea pentru gestul nemijlocit al creației prin studiu si observare-mimesis, interpretarea propriilor trăiri-poesis și în cele din urmă eliberarea cathartică prin artă. Artiștii vorbesc prin creațiile lor despre stima de sine prin asumare etnică, se referă la nedreptățile istorice la care etnia romă a fost supusă: robia în Țările Române timp de cinci secole, Holocaustul si discriminarea pe criterii rasiale, abordând în același timp și teme universale. Este vorba despre alteritate dar si despre apropiere, asemănare și conviețuire. O expoziție eclectică, prin care cei șase chestionează propria situare în lume, povestesc despre apartenența la etnia romă, la spațiul românesc și aduc toate aceste elemente particulare în universalul artei.
Karing jas, încotro mergi Liviana Matac, Olimpia Magheru, Mihaela Cîmpeanu, Denis Nanciu, Marian Petre, Renata Mihaly?

 

Post a Comment