TOP

Expoziția Juliei Haumont de la IOMO Gallery

Julia Haumont (n. 1991, Franța) debutează în contextul artistic local cu lucrări care i-au demonstrat deja capacitățile creatoare în spațiul francez, conturându-și o estetică specifică, referitoare la revendicarea unei copilării pierdute. Elementele constitutive ale expoziției provin din structura profund personală a amintirilor artistei, ale memoriilor create alături de familia sa în primii ani de viață.
Haumont își creează propriul loc de joacă, pe care îl animă cu lucrări de ceramică și sticlă, personaje antropomorfizate de mărimea unor copii și obiecte inspirate din mediul marin; universul îi este completat de colaje formate din bucăți de material textil, care conturează limitele acestui cosmos ce se dorește a fi redobândit. Personajele sunt încapsulate într-un moment pe care artista îl dorește a fi recuperat, supunându-l actului rememorării printr-o retrăire. Doar că nu îl retrăiește exact, ci se lasă pradă subconștientului, care generează — inspirat din studiul asupra fotografiilor de familie — componente ale expoziției, de la obiecte de ceramică, sticlă, până la fragmente pastelate de porțelan și ceramică, toate invocând texturi care susțin deconstrucția propriei copilării.
All day I dream este, în primul rând, o enclavă a realității; un imn al copilăriei, al acelui timp îndepărtat, desaturat, pe care îl râvnim ca adulți și din care dorim să scăpăm când suntem copii. Un timp al căutărilor și al descoperirilor, al melanjului dintre blândețe și violență, dintre bucurie și durere; dar, mai ales, un moment în care jocul guvernează orice tentativă de seriozitate. În al doilea rând, este o conștientizare și, totodată, o asumare a pierderii luptei cu timpul, o concluzie a contemplării asupra mecanismelor mnemonice ale creierului uman, care, la un moment dat, se diluează până la dispariția completă, devenind uitate printre nevralgiile generate de scurgerea inevitabilă a timpului.

Post a Comment