• No products in the cart.
TOP

Expoziția lui Alexandru Ciubotariu, a.k.a Pisica Pătrată, de la Estopia Art Gallery din Lugano

Între 9 și 25 iunie, Alexandru Ciubotariu, a.k.a Pisica Pătrată, cel mai cunoscut street artist din România, a mutat strada în galerie, la Estopia Art Gallery din Lugano, unde prezintă expoziția Headies / Căpățâni.
În prima sa expoziție personală în Elveția, după doi ani de pandemie, artistul s-a decis să dea drumul unor personaje supradimensionate, neliniștitoare – ținute sub cheie prea multă vreme, după cum mărturisește autorul lor -, care vor ocupa spațiul galeriei cu conținutul lor interior.
De peste 15 ani, personajele Pisicii Pătrate, cu figurile lor schimonosite și privirea oțelită, se pliază perfect pe unghiurile, mereu imperfecte, ale arhitecturii urbane, cu dinții – angoasant de mulți! – scrâșnind resemnat, dulce – amar, în peisajul străzilor multor orașe din România. Ce se întâmplă însă când astfel de personaje își augmentează enorm dimensiunile și migrează din spațiul străzii într-o galerie?
Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, s-a născut în 1979 la Călărași. Locuiește și lucrează în București. A absolvit secția Grafică a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași în 2004. Din 2017 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Pisica Pătrată, celebrul personaj care l-a consacrat ca artist urban, răsare din cele mai neaşteptate colţuri din Bucureşti și din multe alte orașe, de pe ziduri, mesh-uri, din librării şi spaţii de evenimente. A devenit şi personaj de carte, în albumul Pisica patrată, primul album de street art din România, publicat la Editura Vellant, în 2009. A participat la peste 100 de expoziții în România și în străinătate, a inițiat proiectul Muzeul Benzii Desenate, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie, și a publicat în peste 90 de ziare și reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia și Serbia. A ilustrat peste 20 de cărți pentru copii, iar în 2021 a curatoriat și a participat cu live drawing la expoziția 155 de ani de benzi desenate în România 1860 – 2015, la Muzeul Național de Istorie al României. A ilustrat peste 50 de volume de bandă desenată, iar lucrările i-au fost publicate în peste 10 albume de street-art. A primit peste 35 de premii la concursuri, festivaluri de artă și saloane de bandă desenată.
Curator: Claudio Scorretti

Post a Comment

X