TOP

Expoziția lui Ovidiu Leuce de la galeria Divario din Roma

Divario a inaugurat, miercuri, 01 iunie 2022, 18:30 – 21:30 (Via Famagosta 33, Roma) Tararira, expoziția personală a artistului român Ovidiu Leuce, a cărui operă se caracterizează prin cunoașterea și utilizarea divergentă a tehnicilor colajului și prin studiul și exploatarea ceramicii ca expresie naturală a picturii în spațiu.

Opera sa include picturi, desene și sculpturi ceramice cu un aspect delicat și poetic, care reprezintă panorame interioare născute din experiențe reale, amintiri personale și surse literare.

Grație unui proces rafinat de deconstrucție a imaginii, fragmente de realitate, altfel neobservate, sunt transformate în lucrările sale în puncte de interes care ne determină să privim cu alți ochi tot ce ne înconjoară, dezvăluind un posibil loc în care istoria personală poate schimba însuși sensul realității.

Titlul expoziției este împrumutat de la filmul avangardist Tararira (1933), singura operă cinematografică a lui Benjamin Fundoianu, poetul și filosoful român de origini evreiești, mort în 1944 la Auschwitz. În realizarea acestui film autorul a căutat să ducă mai departe dorința dadaistă de a submina realitatea, însă astăzi o interpretare estetică sau filozofică a filmului este imposibilă, deoarece toate copiile acestei pelicule s-au pierdut.

Ovidiu Leuce încearcă să umple acest gol prin crearea unor panorame suprarealiste și obiecte de „recuzită” de pură invenție. Amalgamând fragmente din peisajul roman, elemente vegetale și minerale sau scrisuri, artistul imaginează să recreeze decorurile și mai ales atmosfera muzicală a filmului într-un omagiu adus operei pierdute și autorului ei.

„Dacă aş fi liber, cu adevărat liber, aş turna un film absurd, despre un lucru absurd, pentru a-mi satisface gustul absurd pentru libertate” (Benjamin Fundoianu, 1933)

Vernisajul a fost însoțit de un performance muzical realizat de Filippo Lilli și Mattia Abballe.

 

Post a Comment