TOP

Expoziția „Vara învăluită în albastru” de la ARCUB

ARCUB

Cetate Arts Danube. Vara învăluită în albastru
Artiști: Maria Bordeanu, Mihail Coșulețu, Ștefan Radu Crețu, Simon Iurino, Albert Kaan, Adina Mocanu, Štefan Papčo, Petrică Ștefan, Johannes Vogl
Curator: Simona Vilău
Sala Coloanelor găzduiește o expunere hibridă de lucrări realizate de artiștii participanți în cadrul rezidențelor de creație de la Cetate Arts Danube în ultimii zece ani.
,,Vara învăluită în albastru” este o metaforă a experienței sezoniere în cadrul istoric al vilei construite de Barbu Drugă, o prețioasă piesă de arhitectură de sec. XIX şi al împrejurimilor sale, ce au devenit surse de inspirație pentru artiștii invitați să exploreze şi să producă lucrări an de an.
Expoziția aduce împreună o serie de personalități puternice, diferite în viziune şi practică, dar legate de aceste veri albastre și secetoase de pe malul Dunării, în toiul cărora s-au clădit un parc de sculptură şi numeroase expoziții tematice cu artiști din diverse zone ale Europei Centrale şi de Est.
Maria Bordeanu este o artistă ce lucrează pictură, fotografie și artă digitală. Originară din București, unde trăiește și lucrează, este interesată de figurativ fotorealist și de teme cinematografice cu tente subtile din cultura media, combinate cu elemente distopice și cu metafore vizuale post umane.
Mihail Coșulețu lucrează cu instalație, desen, pictură și are o experiență în domeniul editorial de peste un deceniu, el fiind unul dintre autorii invitați să facă parte din parcul de sculptură Cetate Arts Danube în perioada 2018-2020. Originar din Brașov, trăiește și lucrează la București. Este unul dintre membrii hub- ului artistic Malmaison, înființat în 2021, în capitală.
Ștefan Radu Crețu este artist cinetic și desenator, iar lucrările sale reprezintă deja un laitmotiv al parcului de sculptură Cetate Arts Danube, fiind printre primii autori permanentizați în acest loc. Trăiește și lucrează la Sibiu, iar studiile universitare le-a absolvit la Cluj-Napoca. Are o activitate diversă și prolifică, cu o experiență vastă în lucrul cu spațiul și tehnologia.
Simon Iurino este artist multimedia și autor al unei lucrări din parcul de sculptură. Originar din nordul Italiei, trăiește și lucrează între Viena și Bolzano. A studiat la Viena și Londra, iar cele mai recente lucrări ale sale sunt în tehnica cyanotype (fotocalc) pe pânză de bumbac.
Albert Kaan lucrează sculptură, video și instalație, fiind de asemenea invitat în mai multe ediții ale rezidenței. A studiat la București, orașul său natal, unde trăiește și lucrează în continuare, în proiecte individuale sau colective. Este autorul proiectului Galeria Solar.
Adina Mocanu este artistă multimedia, fiind cunoscută mai ales pentru activitatea sa performativă și ca autoare de video. Originară din Valea Cireșului, a studiat Grafică și a avut numeroase rezidențe în centre importante, de la Villa Medici din Roma și până la Indiana University, S.U.A. Trăiește și lucrează la București.
Štefan Papčo este sculptor, trăiește și lucrează la Bratislava, fiind, de asemenea, autorul unei lucrări din parcul de sculptură de la Cetate. Arta lui se situează între figurație și concept, punând un accent important pe material și de dialogul dintre material și concept.
Petrică Ștefan este pictor, originar din Timișoara, unde a studiat, trăiește și lucrează. Folosește efecte optice și elemente abstracte, pe care le declină și transformă în funcție de suportul folosit, fiind atât autorul unor lucrări murale, cât și al unor serii impresionante de uleiuri pe pânză.
Johannes Vogl este artist multimedia care trăiește și lucrează la Berlin. A studiat la Viena și Berlin, fiind autor de film, fotografie, instalație, cu o activitate impresionantă, atât exploratorie, cât și expozițională.
Cetate Arts Danube este centrul internațional de artă al Fundației Joana Grevers, organizație neguvernamentală, promotor activ al artei contemporane, înființată în 2008 de Dr. Dr. Joana Grevers, succesorul remarcabilului industriaș român Barbu Druga. Joana Grevers este medic și istoric de artă, membru al Comitetului consultativ pentru colecția Peggy Guggenheim și al Comitetului pentru achiziții din Europa de Est Tate Londra. Programul de la Cetate reunește artiști din multe părți ale lumii în rezidențe artistice creative, expoziții de artă contemporană, simpozioane, conferințe și ateliere. Unul dintre principalele scopuri ale programului Cetate Arts Danube și al Fundației Joana Grevers este să sprijine și să dezvolte în continuare un centru de artă durabil și prestigios și să ajute regiunea rurală să evolueze.

Post a Comment