TOP

„Gaia”, expoziția lui Dragoș Bojin de la Galeria Calea Victoriei 91-93

Dragoș Bojin are talentul remarcabil de a surprinde un paradis neprielnic, anihilant, populat de prezențe contraintuitive: ființe eterice, fără sânge și oase, diafane și grotești deopotrivă, tiranice și retractile în egală măsură. Descărnarea acestora e compensată de o gestică profund umană, de o brutalitate care, în paroxism, devine aproape tandră, artistul punându-ne față în față nu cu ființa, ci cu ideea platoniciană de ființă.
La fel ca ființele eterice, florile sunt într-o levitare continuă, irupând din ghiveci, dar – ca element total inovator și curajos – lipsite de tulpină și fără carnație, ca niște balerine în tutu-uri de aer – un vocabular imagistic profund poetic. Fundamentală rămâne, însă, relația florilor cu pământul, una de tânjire inconsolabilă, de înstrăinare și de pierdere mutuală: pământului îi este refuzat rolul de a întreține viața, iar florilor le este răpită legătura primordială, vitală. Ghiveciul devine o metonimie a pământului sau mai degrabă o personificare a Gaiei/Geei. Așa cum în mitologia greacă Gaia/Geea (care în mitologia romană poartă numele de Tellus) reprezintă mama ancestrală, creatoare de lume și lumi, îmblânzitoarea haosului originar, ghiveciul, în reprezentarea lui Dragoș Bojin, este pântecul în care ia ființă tot ceea ce există și va exista.
Prin pensulația fină și cromatica aproape catifelată, atipice pentru Dragos Bojin, în aparență un bad boy curajos, revoltat, inconsolabil, cu intuiții filosofice profunde și o sensibilitate acaparatoare, artistul intră într-o etapă nouă a creației. Curator Roxana Dumitrache

 

Post a Comment