TOP

„Marea Evadare”, expoziția Kinema Ikon de la Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”

Compus din 9 lucrări realizate de 12 artiști pe parcursul a doi ani, kimæra este un corp hibrid, o meta-instalație digitală interactivă, în care fiecare lucrare/modul este funcțional ca parte și ca întreg. Instalația combină mediile tradiționale cu mediile digitale („new media”), spațiul public al orașului cu loT (internet of things), realitatea augmentată, imprimarea 3D, sunet și imagine generate de Al, aplicații mobile, NFT etc., coordonate de un computer central, fiecare dintre cele 9 module având o intrare (input) și o ieșire (output) care permite lucrărilor să interacționeze între ele.
kimæra – cum funcționează:
fiecare modul are o intrare și o ieșire; atunci când ieșirea nu este conectată la unitatea centrală, modulul este controlat prin interacțiunea fizică a persoanelor (persoanei) cu modulul; atunci când modulele sunt conectate la unitatea centrală, prin intermediul acesteia, ele vor interacționa atât între ele, cât și cu utilizatorii, după cum urmează:
• pe lângă efectul intrinsec produs de prezența fizică a observatorului, ieșirile [fotografii (jpeg, png, .., fișiere audio, ASCII)] – sunt convertite într-un token, rezultat al (inter)acțiunilor cu utilizatorii.
• token-ul, transferat/trimis la unitatea centrală/cloud, este decriptat și trimis la modulul selectat de utilizator, influențând modulul (modulele) respectiv(e).
• acțiunea de asociere a intrărilor și ieșirilor poate fi aleatorie în cazul în care nu se interacționează cu sistemul (nici fizic, nici prin intermediul unității centrale).
module realizate de: Alex Halka / gH / reVoltaire / Bogdanator / Floriama Cândea / Marina Oprea / loana Marșic / Thea Lazăr / Adrian Ganea / Flaviu Rogojan / Suzana Dan / Dragos Dogioiu / modules and main computer programming: Mihai Sava / AR App: DARV, software development: Florian Weinrich / green screen application: lie Ciotir /
curator: Călin Man
www.kimaera.ro
alături de kimæra vor fi prezente și alte trei creaturi kinema ikon, curatoriate de reVoltaire / gH / Bogdanator.
//
Despre kinema ikon:
kinema ikon – atelier multimedia a fost fondat de George Sabău în 1970. Grupul a trecut prin mai multe perioade de activitate de-a lungul anilor. În timpul fazei de film experimental (1970 – 1989), au fost produse 62 de filme experimentale și 62 de documentare; filmele experimentale au fost realizate în sincronie cu practicile occidentale și au inclus: abstracțiuni cinetice, animație, zgârieturi pe peliculă, exerciții suprarealiste, forme dinamice nonfigurative pictate direct pe peliculă, [juxtapuneri] de fragmente din realitatea materială cotidiană, etc. În contextul regimului comunist, aceste lucrări pot fi interpretate, aproape exclusiv, ca forme de „samizdat”. În 1990, ki a devenit parte a Complexului Muzeal Arad. O nouă generație de artiști a început să producă lucrări de tehnică mixtă și instalații video; după căderea Zidului Berlinului, kinema ikon a fost în sfârșit în măsură să răspundă invitației de a prezenta o selecție de filme experimentale la Centre Pompidou/ Cinéma du Musée. Între 1994 și 2004, grupul a fost unul dintre principalii promotori ai artei digitale în România; în această perioadă au fost realizate lucrări interactive pe CD-ROM sau net.art, realizate de membrii individuali sau în grup, prezentate în expoziții și festivaluri din întreaga lume. În 2003, kinema ikon a reprezentat Pavilionul României la Bienala de la Veneția. Din 2005, o dată cu apariția unui grup de tineri artiști în jurul KF Arad, kinema ikon a revenit la producția de lucrări hibride. Din 2012, grupul are un spațiu de galerie dedicat la Muzeul de Artă din Arad, unde a dezvoltat mai multe proiecte: Wunderkammer (2012 – 2016), kinema ikon: serial / 4 sezoane / 50 de episoade-instalații (2013 -2021), internet of ki (2017), screens (2017), 49.*files (2019), kimæra (2020-2023). Din 2014, kinema ikon este principalul organizator al MAFA – Media Art Festival Arad. Grupul a editat revistele Conversația (1990 – 1993) și Intermedia (1994 – 2011). Din 2012, ki editează un catalog anual care însoțește principalele sale proiecte. Călin Man este actualul coordonator al grupului.

Post a Comment