TOP

Superheroes/ Antiheroes 18+

„În 2021, curatoarea expoziției, din dorința de a „îmblânzi” gustul publicului și a-l obișnui ca nici pe viitor să nu se mai ferească de tabuuri în artă, a propus o selecție de lucrări cu subiect erotic. Sexualitatea, erotismul, lascivitatea sunt teme ce revin continuu în toată istoria artei omenirii, de la început și până în prezent. În orice muzeu sau expoziție care cuprinde pe simezele sale artefacte și creații legate de tema erotismului, vizitatorii nu trec indiferenți. Unii pot fi șocați, atrași, curioși, alții mai libertini sau mai sinceri, nu se rușinează, iar unii sunt pudibonzi; cert este că nimeni nu trece nepăsător. Toată istoria artei omenirii abundă de reprezentări de nuduri și de scene de gen, senzuale, mai cuminți sau mai îndrăznețe, la vedere sau ascunse, de-a dreptul sau ecranate, în funcție și de moravurile acceptate vremelnic.

Panotarea aceste expoziții semiînchise, autocenzurate din cadrul Art Safari 2021 este articulată pe trei zone mari: imagini-șoc, erotism mai moale și XXX. Artistele și artiștii invitați să participe în această zonă interzisă celor sub 18 ani (din motive evidente de protejare a celor tineri și mai sensibili), cu draperii roșii grele, însăși culoarea păcatului la creștini, dar și a sângelui sacrificial sau al menstrei, au practici și tehnici artistice variate ce nu sunt legate doar de sexualitate sau de teme tabu. Unii dintre aceștia participă cu lucrări și în cadrul expoziției generale.

De la Venus din Willendorf, arta greacă antică, romanele Pompei și Herculanum din care s-au extras artefacte și obiecte de artă care se află azi într-o secție de artă erotică în Muzeul de arheologie din Napoli, Italia, shunga – minunatele stampe erotice japoneze, tantra Indiana, Evul Mediu (a se vedea aici interpretările după celebrele Sheela-Na-Gig medievale realizate de Reka Csapo Dup), trecând prin arta Renașterii și a Manierismului European, Originea lumii a lui Courbet de la Musée d’Orsay, gravurile cu conținut explicit ale lui Hogarth și până la Jeff Koons, Paul McCarthy, Radu Solavastru și atâtia alții, artele legate de erotism, sexualitate, reproducere umană sunt parte integrantă din istoria omenirii.

Vă rugăm, deci, să aveți îngăduință și, înainte de a vă socoti șocați, să încercați să acordați tuturor înaintașilor noștri prezumția că știau ce fac în ale artei și că ilustrau sau interpretau lumea așa cum e ea și cum o resimțeau și vedeau ei!” Raluca Ilaria Demetrescu

 

Post a Comment