TOP

Ryan Pavel: „Când dansez, transmit emoții, mișcarile mele fiind cuvintele pe care inima nu le poate rosti”

Foto Catalin Soto

Ryan Pavel este un tânăr artist ce combină trăirea momentelor prin dans cu capturarea acestora în fotografii. Privind competițiile pe care le-a câștigat precum Linoleum Battle, Family Affair dar și finalist la World of Dance Romania, momentele pe care le-a imortalizat sau doar modul în care se mișcă, putem vedea o esență pură și incandescentă a artei.

Cum se simte dansul pentru tine? Descrie-ne emoțiile tale când te miști.

Pentru mine, dansul este tot ce mă înconjoară, se simte ca fiecare trăire a mea. În timp ce mă mișc sunt doar eu cu mine, gândurile dispar, iar inima începe să vorbească cu ajutorul corpului meu. Când dansez, transmit emoții, mișcarile mele fiind cuvintele pe care inima nu le poate rosti. Aceste emoții pe care le simt când mă mișc sunt ca un ocean, la suprafață arată la fel, dar dacă începi să explorezi, să te duci cât mai adânc, realizezi cat de complex și frumos este. 

Foto Luana Seu

Care este experiența de dansator independent? Dar cea în Bboy Crew? Crezi că una este mai productivă decât cealaltă?

Experiența de dansator independent, să fiu doar eu, nu pot spune că am experimentat-o, chiar dacă particip și la competiții de 1VS1 sau făcând diferite proiecte singur. De la 7 ani, de când m-am apucat de Breaking, am fost în preajma oamenilor din crew-ul meu DLT Family, deoarece mentorii mei, Boxy si Duval, îl reprezentau si încă îl reprezintă. Când eram mic, un task important pentru mine, era sa fiu în acest crew. Să fii într-un crew este ceva unic, conexiunile care se leaga între oameni sunt superbe, găsești inspirație în fiecare membru, susținere reciprocă. Pe mine, crew-ul meu m-a ajutat enorm, toți membrii lui, au avut un impact mare asupra progresului meu. Din punctul meu de vedere, conteaza foarte mult persoana, însă experiența de crew a fost mai productivă. 

Foto Catalin Soto

Care este genul muzical sau melodia pe care iubești să dansezi?

Nu am un gen muzical sau o melodie  pe care iubesc să dansez, doar iubesc să dansez și să creez. Indiferent de melodie, îmi place să o explorez, să simt emoțiile pe care mi le transmite. Orice melodie te poate duce într-o zonă nouă unde nu ai mai fost.

Ai momente în care te confrunți cu blocaje artistice și dacă da, cum reușești să le invingi?

Sunt momente când nu am inspirația necesară pentru a crea, dar nu pun presiune pe mine. Dacă se întamplă să fiu la antrenament și să nu am nicio idee, niciun concept, îmi las corpul să se ducă în ce direcție vrea el, iar de multe ori atunci apar mișcări și concepte noi. Eu sunt inspirat de lucrurile care se află în jurul meu, familia, crew-ul, natura etc. Consider că dacă ce faci tu ca artist, o faci din suflet, asta e tot ce contează.

Foto Luana Seu

E interesant că eşti pasionat şi de fotografie deşi fotografia capturează un moment, îl face static. Cum ai descoperit pasiunea pentru ea şi ce înseamnă pentru tine fotografia?

Sunt pasionat de fotografie, videografie, editare. Mereu mi-a plăcut să capturez momentele din viața mea, dar de curând, a început să-mi placă și capturarea momentelor din viața altor oameni. Pasiunea am descoperit-o când eram mic, făceam poze la tot ce prindeam, dar de cand mi-am schimbat viziunea, am realizat că este foarte complexă ramura asta. Am prieteni în domeniu,  iar ei mi-au arătat câtă muncă se află în spatele unei fotografii. Pentru mine fotografia înseamnă cheia de la lacătul unei amintiri blocate. 

Cum vezi viitorul scenei de dansuri a României? Dar al tău? Tu ce planuri ai? Dă-ne un răvaș mic.

În România sunt foarte mulți dansatori talentați și muncitori care se implică în comunitate și au o influență mare asupra noii generații. Scena dansului românesc, din punctul meu de vedere o să fie frumoasă și activă. Consider că noi, ca dansatori, trebuie să atragem noile generații și să le lăsăm ceva în urmă. Pe plan personal, în viitor o să fiu unde îmi doresc acum să ajung. Și acum o să vă dau un răvaș mic… cât de curând  voi realiza al doilea meu spectacol individual “Ryan’s Soul” , primul fiind “Ryan’s Vision”, un spectacol în care am combinat dansul contemporan cu breakingul și arta viziuală, durata acestuia fiind aproximativ 30 de minute. 

Post a Comment