TOP

Un fotograf olandez folosește inteligența artificială pentru portrete ale figurilor istorice

FOTO: Nefertiti

Istoria artei este plină de reprezentări umane, de portrete și de figuri mai mult sau mai puțin realiste. Poate cele mai importante astfel de reprezentări sunt cele care au o valoare documentară relevantă, adică cele care ne arată portetele personajelor istorice, regi, regine, conducători, luptători, persoane care au rămas în istorie și despre care s-a scris istorie.

Multe dintre aceste portrete sau imagini, cu toate că ne oferă o idee despre cum arătau aceste personaje istorice, ne și îndepărtează de ele, ca și cum ar fi aproape fictive, prinse într-un univers atât de îndepărtat că ele nu ar mai putea avea nimic în comun cu noi. Fotograful și artistul digital Bas Uterwijk și-a propus, în ultimul său proiect, să schimbe acest lucru.

Folosind inteligența artificială și alte metode digitale, Uterwijk reușește să creeze portrete realiste ale unor personaje istorice foarte cunoscute: Nefertiti, Tutankamon, Akenaton, Cleopatra, Elisabeta I a Marii Britanii, Mozart, printre alții. Algoritmul din spatele creării acestor portrete se bazează pe o platformă pe care se încarcă foarte multe preprezentări ale personajului, dar și alte portete care îi seamănă foarte bine, astfel, se generează o figură complet originală, formată dintr-o combinație a acestor reprezentări și portrete. Ulterior intervina mâna fotografului, care finisează și aduce la rezultatul final chipul.

FOTO: Mozart, Elisabeta I, Akenaton,Tutankamon

 

Post a Comment