TOP

Cosmin Costinaș și Inti Guerrero au fost aleși Artistic Directors pentru Bienala din Sydney 2024

Bienala din Sydney a anunțat oficial cine va ocupa postul de Artistic Director pentru ediția ce va avea loc în 2024. Cosmin Costinaș și Inti Guerrero vor lucra împreună pentru a organiza expozițiile de artă găzduite în Sydney, în cadrul celui mai important eveniment de artă contemporană din Australia.

Bienala de la Sydney a avut prima ediție în anul 1973, cu scopul de a prezenta artă contemporană intrenațională. A fost prima bienală care a fost înființată în regiunea Asiei și Pacificului și, alături de Documenta și de bienalele de la Veneția și São Paulo, este una dintre cele mai longevive astfel de demersuri. Anul acesta, în 2022, a avut loc cea de-a 22-a ediție.

Cosmin Costinaș este cunoscut în special pentru contribuția pe care a avut-o în cadrul Para Site Hong Kong, unul dintre cele mai recunoscute spații independente dedicate artei contemporane din Asia. În postul de curator-șef, Costinaș a pus Para Site pe lista intrenațională de art venues must-see. Anul acesta a curatoriat, alături de Viktor Neumann, pavilionul României pentru Bienala de la Veneția. A fost în poziția de artistic director al Trienalei Kathmandu 2022, cea de-a patra ediție a platformei internaționale principale din Nepal pentru arte contemporane. Costinaș este consilier curatorial la Trienala Aichi (2022). A fost curator invitat la Dhaka Art Summit ’18 (2018), co-curator al celei de-a 10-a Bienale din Shanghai (2014), curator al BAK, Utrecht (2008-2011), co-curator al celei de-a 1-a bienale industriale Ural, printre multe altele.

Inti Guerrero este în prezent tutore al programului Curatorial Studies la Academia Regală de Arte KASK, din Gent. A fost director artistic al proiectelor bap – bellas artes, Manila (2018-2022), curator al celei de-a 38-a ediții EVA International, Ireland’s Biennial, Limerick (2018), director artistic al TEOR/éTica, San Jose (2011-2014) și Estrellita B. Brodsky Curator adjunct la Tate, Londra (2016-2020). Ca și curator independent, Guerrero a organizat expoziții în Asia, Europa și America Latină. A editat și a contribuit la numeroase cărți, reviste și cataloage de expoziții și a predat și ținut prelegeri la diferite universități, academii de artă și instituții din întreaga lume.

În ultimii 10 ani, Costinaș și Guerrero au co-curatoriat împreună o serie de expoziții, inclusiv „A Journal of the Plague Year” (Hong Kong, Taipei, Seul și San Francisco, 2013-2015) „Soil and Stones, Souls and Songs” ‘ (Manila, Hong Kong, Bangkok, 2016-2017), ‘Long Green Lizzards’ – Bienala de la Dakar, La Biennale de l’Art africain contemporain, Dakar (2018). Ambii locuiesc în prezent la Berlin.

Post a Comment