TOP

O rară acuarelă a lui Van Gogh expusă acum la Royal Academy of Arts din Londra

Treizeci de lucrări de Van Gogh, Gauguin și Picasso au fost furate din galeria Whitworth din Manchester în primele ore ale dimineții de 27 aprilie 2003. O zi mai târziu, în urma unei informații anonime primite prin telefon, acestea au fost recuperate dintr-o toaletă publică, la 200 de metri distanță, la marginea unui mic parc. La douăzeci de ani de la incident, nimeni nu a fost acuzat în legătură cu furtul.

Hoțul (sau hoții) au furat operele de pe pereții galeriei în timpul nopții și au îndepărtat acuarelele fragile din ramele lor. Acestea au fost apoi rulate într-un tub de carton, cu capătul unui Van Gogh ieșit afară. Tubul a fost abandonat ulterior, sprijinit de clădirea toaletei închise, lângă frunze umede și gunoi. Ziua respectivă fusese ploioasă, iar un comunicat al poliției a descris vremea ca fiind „extrem de rea”. Împreună cu „Fortificațiile Parisului cu Case” ale lui Van Gogh, au fost furate și lucrările „Peisaj Tahitian” (1891-93) de Paul Gauguin și „Sărăcie” (1903) de Pablo Picasso.

Împreună cu picturile recuperate, a fost găsită o notă care preciza că „intenția nu a fost să le fure, ci să sublinieze securitatea dezastruoasă” a muzeului. Deloc surprinzător, „Fortificațiile Parisului cu Case” a avut de suferit în timpul acestei aventuri. A apărut o ruptură de 12 cm pe partea dreaptă, cute și pierderi minore de vopsea. Din fericire, daunele nu au fost mult mai grave. Acuarela a fost restaurată câteva luni după furt, iar acum daunele sunt aproape invizibile cu ochiul liber.

Cu toate că este expusă rar pentru a minimiza decolorarea, acuarela lui Van Gogh este acum prezentată la Royal Academy of Arts din Londra, în cadrul expoziției „Impresioniștii pe hârtie: de la Degas la Toulouse-Lautrec” (până la 10 martie 2024).

 

Post a Comment