TOP

Olafur Eliasson a dezvăluit o instalație masivă în deșert lângă Doha

După patru ani de producție, artistul islandez-danez Olafur Eliasson a inaugurat Shadows travelling on the sea of the day, o lucrare situată în deșertul de lângă siturile Al Zubarah și Ain Mohammed din Doha. Comandată acum zece ani, opera continuă inițiativa Qatarului de a-și transforma spațiul public într-un muzeu în aer liber. Instalația include douăzeci de oglinzi circulare plasate paralel cu solul, oferind refugiu și umbră, dar și provocând publicul să reflecteze asupra locului omului în natură.
„Shadows travelling on the sea of the day, 2022, este o invitație de a ne resincroniza cu planeta”, spune Eliasson. „Este o celebrare a tuturor lucrurilor care există și se mișcă prin deșertul din nordul orașului Doha las momentul vizitei tale – animale, plante, ființe umane; povești, tradiții, artefacte culturale; vânt, lumina soarelui, aer și căldură.” Privind în sus, publicul se trezește înconjurat, fără scăpare, de Pământ: propria reflexie este învăluită în nisip.


Instalația face parte dintr-un proiect mai amplu inițiat de Qatar Museums pentru a transforma spațiul public al țării în vederea organizării între 20 noiembrie și 18 decembrie 2022 a Cupei Mondiale FIFA, oportunitate ca statul să-și impună un loc important pe scena mondială de artă contemporană. Deși artistul recunoaște că instalația sa nu are vreo legătură cu evenimentul, spune că a acceptat să colaboreze deoarece crede că Qatar este o țară deschisă spre a vorbi despre sustenabilitate, concept ce se aliniază valorilor pe care el le promovează. În realizarea lucrării sale, Eliasson a apelat la o companie externă pentru a-și verifica amprenta de carbon, și a sprijinit financiar asociații locale ce lucrează activ pentru a prezerva mediul înconjurător din Qatar. „Criza climatică solicită acțiune colectivă și un nivel nemaiîntâlnit de cooperare internațională. Este credința mea modestă că arta poate ajuta la cultivarea înțelegerii transculturale necesare pentru a aborda această sarcină uriașă.”

Post a Comment