TOP

Fotografii retrase dintr-o expoziție din Barcelona sub acuzația „lesbianismului”

Renée Jacobs este o fotografă de origine franceză, cunoscută în lumea artei la nivel internațional pentru opera sa ce explorează corpul feminin. Anul acesta a fost invitată de galeria FotoNostrum din Barcelona să expună între 20 mai și 24 iulie seria sa de fotografii intitulată seeingWOMEN în paralel cu seria fotografului Helmut Newton, Private Property.
Fără vreun avertisment, Jacobs a realizat în seara vernisajului că lucrările sale au fost cenzurate: mai mult de jumătate dintre fotografiile ei nu figurau în expoziție. Deși galeria fusese inițial de acord cu includerea acestora, ele au fost scoase din expoziție fără acordul artistei și fără să i se aducă faptul la cunoștință. Jacobs descrie motivele acestei cenzuri drept discriminatorii și misogine, galeria menționând că imaginile „nu erau prea subtile”, fiind „în mod explicit lesbiene”.
Multe dintre fotografiile omise în expoziția din Barcelona fuseseră anterior publicate în cartea ”Renée Jacobs’ PARIS”, o parte din ele fiind chiar referințe la opera lui Helmut Newton, și el faimos pentru nudurile sale feminine. Galeria FotoNostrum a răspuns plângerilor publice ale artistei, spunând: „Recomandăm să te gândești dacă te comporți ca un fotograf sau ca o partizană a mișcării lesbiene”.
Dar omiterea fotografiilor din expoziție nu a împiedicat-o pe artistă să le expună: Muzeul Erotic din Barcelona a fost de acord să-i organizeze o expoziție care să includă toate imaginile cenzurate, plus unele ce nu au mai fost văzute de public până acum. În mod ironic, expoziția se intitulează ” Renée Jacobs – Partisan of the Lesbian Movement”, și va fi deschisă în Barcelona în perioada 21 octombrie 2022 – 1 aprilie 2023.

Post a Comment