TOP

O pictură murală semnată de Gerhard Richter este redescoperită într-un muzeu din Dresda

În 1956, un tânăr artist, Gerhard Richter, a pictat o murală de mai mult de 645 de metri pătrați în holul de la intrarea al Muzeului German de Igienă din Dresda. Murala a fost acoperită cu vopsea albă 23 de ani mai târziu, în 1979.

În curând, secțiuni din murală vor fi descoperite și făcute vizibile publicului pentru prima dată în decenii. Ele vor fi expuse la muzeu în acest an ca parte a unei expoziții speciale de acolo. Vizitatorii muzeului vor putea vedea restauratorul Albrecht Körber îndepărtând vopseaua albă care acoperă murala lui Richter începând cu 9 martie. „Publicul ar putea interpreta munca de restaurare în curs ca o metaforă pentru procesul de descoperire a straturilor de istorie și de oferire a unor perspective noi asupra unui capitol al istoriei Germaniei de Est”, a declarat muzeul pentru Art Newspaper. Născut în Dresda în 1932, Richter avea doar 24 de ani când a creată murala Lebensfreude (Bucuria vieții) pentru teza sa la Academia de Arte Frumoase din Dresda. Lucrarea prezintă grupuri de figuri vesele și festive implicate în activități cotidiene și de petrecere, cum ar fi dansul, mersul la plajă sau statul în parc.

Muzeul German de Igienă l-a întrebat inițial pe Richter dacă ar putea expune și afișa pictura în 1994, dar artistul a spus nu, motivând că „muralul nu este una dintre operele cele mai demne de păstrat din lume”. Când muzeul a întrebat din nou în 2022, Richter a fost de acord.

Merită menționat că Richter a controlat cu atenție care picturi sunt considerate ca fiind autorizate de el. Richter a distrus majoritatea lucrărilor sale anterioare în 1960 într-un incendiu la Academia de Arte Frumoase din Düsseldorf, după ce a fugit din Germania de Est. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care autoritățile de patrimoniu din Germania de Est au decis să acopere murala în 1979, conform Art Newspaper.

Restaurarea și expunerea publică a muralei este un proiect comun al Muzeului German de Igienă și Fundației Wüstenrot în colaborare cu Universitatea de Arte Frumoase din Dresda, care consiliază proiectul. Măsurile educative ale proiectului sunt sprijinite printr-o donație din partea Fundației de Artă Ernst von Siemens.

Post a Comment