
Expoziția Meta Spațiu „Made-Up Histories Have Long Lives”
Expoziția Made-up histories have long lives, evenimentul de deschidere a programului 𝐑𝐄𝐌𝐈𝐗 𝐈𝐃 2023, este o istorie a istoriilor. Vizitatorul este încurajat să o experimenteze ca pe un eseu vizual cu stații corespunzătoare, fiecare stație fiind un punct de vedere, o interstiție, o transmitere afectivă, o istorie inventată. Expoziția extinde definiția de „etnografii clasice”, prin chestionarea modului în care omenirea își construiește și își canonizează propriile istorii: ce fragmente din istorie sunt considerate mai demne de cercetare, studiu și descoperire? Care grupuri devin mai atractive decât altele, ce acte artistice intră în istorie și ce aspecte ale istoriilor sfârșesc prin a avea o „viață lungă”? Ar putea fi istoriile nimic mai mult decât niște povești inventate?
Titlul expoziției în sine este un joc de cuvinte ale cuvintelor cercetătoarei Ida Susser cu referire la celebra lucrare Broken Fountain a etnografului Thomas Belmonte: „etnografiile bune au o viață lungă”. Etnografiile bune sunt de regulă sistematizări ale unor istorii riguros documentate, iar istoriile, la rândul lor, sunt povești inventate, un loc în care realul și imaginarul se întrepătrund, iar memoria și subiectivitatea devin componente inseparabile ale experienței umane.
Made-up histories have long lives nu încurajează o poziție anarhistă sau revizionistă, prin care etnografia trebuie în mod obligatoriu epurată și reinventată. Dimpotrivă. Ea celebrează metodele de cercetare artistică și etnografică și arată o perspectivă asupra modului în care acestea pot fi folosite în situații în care frontiera dintre „real” și „imaginar” este neclară, în situații care sunt foarte rar considerate ca având potențial etnografic. Aceasta susține expansiunea orizontală în domeniul gândirii, al simțirii, al creației, al exprimării. Este, de facto, o întâlnire a mai multor câmpuri (fields) ale imaginației, influenței, creativității, memoriei(-riilor) și subiectivității materiale pentru a produce senzații, intensități și afecte pentru cei suficient de curioși să le exploreze.
Artiști: Anna Bantiuc, Alexandra Coroi & Bogdan Dumitrescu, Ulrike Ettinger, Riso Kitta, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Adina Mocanu, Cătălin Marius Hereșanu-Petrișor
Curator: Iris Ordean