TOP

„(IM) PURE NOUS”, expoziția artiștilor Carmen Burnar şi Ungureanu Nicolae de la Lapsus

Pentru că libertatea celuilalt o destabilizează pe a mea. Știu că privirea Celuilalt mă obiectivează — mă transformă, parcă, în piatră — într-un LUCRU. A-l vedea pe Celălalt înseamnă a înțelege „posibilitatea permanentă de a fi văzut de Celălalt”.

Jean-Paul Sartre

(IM)PURE NOUS deschide o călătorie fascinantă peste granița dintre sinele real și sinele perceput, unde intimitatea individului se confruntă cu colectivitatea, iar noi și voi devin concepte fluide interconectate. Scopul este să generăm un impuls încurajator pentru publicul nostru să exploreze acest spațiu, să îi simtă pulsul și să îl deconstruiască în cel mai personal mod. Fiecare privitor devine un călător în propria sa lume interioară, testând aceste granițe și descoperind conexiuni neașteptate între elemente disparate, deconstruind astfel un puzzle existențial la construcția căruia au contribuit nu doar ei înșiși, ci și alteritatea. Libertatea Celuilalt este o forță care poate transforma nu doar un spațiu, ci deopotrivă pe cei care îl animă. Scenografia (IM)PURE NOUS metaforizează teritoriile comune ale conceptelor de Nous, Tabula Rasa și universul nostru interior, servind ca punte între filosofia greacă antică și contemporaneitate. Este o șansă să descoperim cum Nous influențează și este influențat de conexiunile umane, devenind o parte integrantă a modului în care percepe fiecare individ propria sa existență. Curator – Ioana Bartha

Carmen Burnar

În creațiile sale aprofundează intriganta dezbatere dintre exterior și interior, între identitatea socială și cea personală, inspirată fiind de propria căutare a sinelui și sentimentul recurent de pierdere a identității. Interesul pentru feminism se reflectă în lucrările ei care abordeză teme actuale și sensibile, precum misoginismul, dismorfia corporală și tulburările de personalitate, contribuind la formarea unei comunități care respinge tăcerea. Întreg universul devine pentru artistă un spațiu de conexiune și empatie, îmbogățit cu fine semnificații onirico-psihologice.

Nicolae Ungureanu

Explorând granițele dintre realitate și vis, în lucrările sale înrădăcinate în estetica Ready Made, metamorfozează obiecte și personaje în forme difuze și semiconturate. Arta urâtului devine o sursă de frumusețe autentică, evidențiind imperfecțiunile și conturând personaje care dezvăluie esența umană.Procesul creativ începe adesea cu crochiuri rapide ce conturează direcția și esența conceptului. Adânc ancorat în natură și în simbolismul ochiului, folosește semantici și compoziții tipografice pentru a genera narative complexe inspirate din concepte filosofice.

 

 

Post a Comment