TOP

Curatoarele de la Victoria & Albert Museum povestesc despre expoziția dedicată lui John Constable de la Art Safari

FOR ENGLISH PRESS HERE

Înainte de deschiderea oficială a ediției a X-a Art Safari, pe 23 septembrie, Propagarta a stat de vorbă cu cele două curatoare ale expoziției mult așteptate dedicate lui John Constable, unul dintre cei mai importanți artiști peisagiști ai Marii Britanii. Dr. Emily Knight și Dr. Katharine Martin, care au curatoriat expoziția de la Victoria & Albert Museum din Londra, ne-au spus despre cele mai interesante lucruri pe care le vom vedea la Art Safari. (Foto: John Constable, ‘Dedham Lock and Mill’, 1820)

Curatoriați o expoziție la distanță, aici în București, la Art Safari. Care sunt provocările pe care le-ați întâlnit lucrând la acest eveniment, departe de Londra?

Expoziția este la Palatul Dacia-România, care este o clădire veche, cu multe camere mici, interconectate. Niciuna dintre noi nu a putut vizita locația în avans, așa că am realizat totul cu ajutorul colegilor noștri de la Art Safari, care ne-au oferit planuri și informații despre spațiu, iar astfel am lucrat la crearea unei narațiuni care să funcționeze pentru expoziție.

De cât timp pregătiți această expoziție și câte opere de artă internațională vom putea vedea începând cu 23 septembrie?

Lucrăm la expoziție de scurt timp pentru un eveniment de această anvergură. Expoziția cuprinde peste 80 de opere de artă ale lui Constable și a unora dintre artiștii pe care i-a admirat și i-a colecționat cel mai mult. Vizitatorii se pot aștepta să vadă o gamă largă de tehnici, picturi în ulei, schițe în ulei, gravuri, acuarele și desene.

Este pentru prima dată când arta lui John Constable este expusă în România și, pentru mulți vizitatori, ar putea fi prima dată când întâlnesc opera lui. Ce credeți că va impresiona cel mai mult oamenii de aici, când se vor afla în fața unui peisaj de Constable?

A fost foarte interesant să ne gândim la cel mai bun mod de a prezenta opera lui John Constable într-un context diferit. Este un artist foarte faimos în Marea Britanie, dar nu într-atât și în România. Sperăm că oamenii vor fi impresionați de procesul său de lucru și de modul în care a combinat atât de inteligent admirația pentru pictorii din trecut cu observarea atentă a lumii naturale.

Fiecare țară are artiștii săi extrem de apreciați. Putem spune că istoria artei românești este foarte legată de peisaj și de rolul pe care natura îl joacă în artă, datorită celui mai cunoscut pictor al nostru, Nicolae Grigorescu. Ce fel de amprentă a lăsat Constable asupra moștenirii artistice a Marii Britanii?

Constable a avut un impact uriaș asupra picturii de peisaj în Marea Britanie, dar și în Europa, în special în Franța. Francezii au îmbrățișat repede opera lui Constable, chiar în timpul vieții sale, spre deosebire de instituțiile de artă din Marea Britanie, cărora le-a luat destul de mult să accepte opera lui! Constable a făcut parte dintr-un grup de artiști din secolul al XIX-lea care a transformat pictura de peisaj ca gen, dar, de cele mai multe ori lui Constable îi este recunoscut meritul realizării celor mai temeinice și valoroase imagini ale peisajului englez.

John Constable, Landscape & Double Rainbow; unframed, dated 28th July 1812. Oil on paper laid on canvas.

Pictura cu peisaj a fost marginalizată în istoria artei, pentru o lungă perioadă de timp. Care este lecția pe care o putem învăța din acest gen de pictură?

Statutul picturii de peisaj s-a schimbat cu siguranță de-a lungul timpului, dar a fost întotdeauna un subiect important în arta britanică. Când ne uităm, acum, la picturi cu peisaj, vechi de câteva secole, ele ne pot face să reflectăm asupra lumii pe care am moștenit-o și asupra importanței protejării biodiversității în mijlocul schimbărilor climatice îngrijorătoare. Pictura de peisaj ne permite, de asemenea, să evadăm în alt timp și spațiu. Sperăm că vizitatorii expoziției se vor bucura să pășească pe urmele lui Constable și să descopere lumea în care a trăit, peisajul pe care l-a iubit și procesul lui de lucru, ca artist.

John Constable, ‘Study of Cirrus Clouds’, c. 1821-22

Post a Comment