TOP

ABO: „Mi-am dorit să dezvolt arta mea și să devină o sursă de venit, pentru că asta îmi aduce împlinire și bucurie”

Bianca Olimpia Abăcioaei sau ABO, denumirea sub care arta sa este cunoscută, a studiat arhitectura, iar în prezent creează ilustrații grafice situate la granița dintre teluric și divin. Vechiul sat românesc, cu personaje propriu-zise sau idei care de multe ori iau forma unor personaje, reprezintă nucleul central al creației sale. Am stat de vorbă cu artista despre ceea ce o inspiră, despre prima sa expoziție, dar și despre shop-ul online de artă, ABO Creations.

 

Ai studiat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Te-a influențat facultatea în ceea ce faci acum, a reprezentat o sursă de inspirație sau a contribuit în vreun fel la procesul de creație?

Studiile de arhitectură m-au condus către această zonă a ilustrațiilor grafice, realizate în tuș pe hârtie, definite printr-o acuratețe și o simplitate a liniei desenului, așa cum sunt desenele de arhitectură. În perioada liceului de artă, unde am studiat pictură murală, obișnuiam să lucrez într-o manieră mult mai picturală, apoi treptat, în facultate mi-am definit stilul grafic, abstract în care lucrez acum. De asemenea, mă fascinează arhitectura vernaculară și vechea lume a satului românesc, pe care o percep în contemporan ca pe o lume ancestrală de basm, o lume a visului, ce mă inspiră astfel să realizez ilustrații care să te poarte ușor către această imagine.

În 2015, la Galeria Galateca au fost reunite mai multe lucrări sub tema Regina Maria și Casa Regală, printre care și lucrări realizate de tine. Povestește-ne puțin despre această primă expoziție a ta și despre lucrările expuse aici.

Expoziția de la Galateca din 2015 dedicată Reginei Maria, a fost chiar prima expunere publică a ilustrațiilor mele și un start în ceea ce a însemnat dezvoltarea ulterioară a brandului ABO. Am participat cu o serie de lucrări ce înfățișau personaje feminine inspirate din imaginea Reginei Maria a României, pe care le-am descris ca regine aducătoare de pace, frumusețe și iubire. Ilustrațiile au fost foarte apreciate și o mare parte dintre ele s-au vândut.

Întodeauna mi-au plăcut elementele ce țin de tradiție, de ancestral, astfel veșmântul românesc a fost o inspirație în crearea personajelor care să poarte o amprentă românească, iar imaginea plină de grației a Reginei purtând aceste straie a  devenit un simbol în conturarea reginelor din arta mea.

 După absolvirea facultății ai pornit și un business, ABO Creations, arta devenind o sursă oficială de venit. Cum ai pornit acest business și care sunt problemele cu care te-ai confruntat pe piața de artă?

Am început să îmi vând lucrările încă din facultate, dar oficial brandul ABO și businessul s-au definit pe parcurs. Mi-am dorit să dezvolt arta mea în această direcție și să devină o sursă de venit, pentru că asta îmi aduce împlinire și bucurie. Astfel, etapele de dezvoltare au pornit de la a promova ceea ce fac prin publicarea lucrărilor în social media, participarea la expoziții și târguri de artă și design și de asemenea crearea unui propriu shop online de artă.

Procesul de dezvoltare și promovare este unul continuu, nu este ușor să vinzi artă pentru că arta nu este o necesitate pentru oricine. Cred că este nevoie de o minimă cunoaștere sau o sensibilitate din partea cumpărătorului să aprecieze și să cumpere artă. Prin achiziția unui obiect de artă îți împlinești mai mult o nevoie spirituală, iar oamenii tind în general să investească mai mult în alte lucruri.

Toate personajele tale monumentale, fluide, poartă o noblețe și apar ca niște făpturi fantastice ancorate într-o lume ancestrală. Care sunt temele care te inspiră?

Mă inspiră parte din ceea ce sunt și ceea ce mă înconjoară, tema creației umane și strânsa legătură dintre om și natură, dintre divin și teluric. Aș defini arta mea ca o simbioză, de stări, gânduri, cu simboluri și elemente desprinse din diferitele experiențe vizuale, auditive sau de lectură ce își lasă o amprentă în imaginar. Fascinația pentru ancestral și vetust m-a condus către imaginea omului din vechiul sat românesc, omul care era mereu conectat la natură. Dorința de a mă desprinde de realitate concretă, de refugiu în imaginar, mă inspiră în crearea unei lumi atemporale și aspațiale cu personaje nepământene, contemplative.

Unde putem să îți vedem lucrările anul acesta?

Anul acesta, în puținul timp care a mai rămas, voi participa cu câteva dintre lucrările mele la o expoziție în cadrul unei galerii de artă din Londra alături de alți artiști din diferite țări. De asemenea, galeria MecenaArt din București are câteva dintre lucrările mele expuse, iar curând voi fi prezentă și la târgul de artă și design Bounty Fair din București. În rest, încerc să îmi promovez lucrările prin intermediul social media și pe website-ul personal.

 

 

Post a Comment