TOP

Erwin Kessler: „Lucrăm la Efectul Picasso de trei ani”

Anul acesta România participă în programul „Picasso Celebration: 1973-2023” alături de alte 7 țări selectate, cu expoziția „Efectul Picasso”. Aceasta va fi  deschisă la Muzeul de Artă Recentă din București în perioada 25 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024, fiind curatoriată de Erwin Kessler și Joanne Snrech, curatoare a Muzeului Național Picasso din Paris. Am stat de vorbă despre această expoziție cu Erwin Kessler în dubla sa calitate, cea de curator și de director al Muzeului de Artă Recentă care împlinește toamna aceasta 5 ani. 

De cât timp pregătiți acest eveniment și care au fost provocările birocratice prin care a trecut Muzeul de Artă Recentă pentru realizarea acestei expoziții?

Lucrăm la Efectul Picasso de trei ani. Am început cu o scrisoare de intenție către directorul de atunci, Laurent Le Bon (președintele Centrului Pompidou, acum), apoi am continuat cu actuala conducere, cu doamnele Longin și Debray. Întotdeauna birocrația poate fi scurticircuitată, dacă există oameni în spatele funcțiilor. Dintru-nceput am prezentat expoziția cu titlul și cu conceptul actual, care au convins partenerii francezi, mai ales că, dintre toate cele 42 de expoziții din Picasso Celebration, era singura care nu era o simplă odă adusă lui Picasso, ci investiga influența acestuia pe o scenă artistică marginală, într-o perioadă istorică acum uitată, dar extrem de relevantă pentru Picasso și pentru mersul istoriei mondiale, inclusiv al celei actuale. Ulterior acceptării conceptului am pornit pe lungul drum al negocierii listei de lucrări, al validării exigențelor muzeografice (extrem de riguroase) ale Muzeului Picasso din Paris, ale Ministerului Culturii din Franța și, uneori, ale partenerilor noștri locali.

Cum a decurs colaborarea cu muzeul Picasso din Paris?

În ultimă instanță bine, iar ultima instanță este expoziția. Am avut și momente de tensiune. Dar esențial a fost faptul că de la început era clar și pentru noi și pentru ei că este crucial (și pentru unii și pentru alții) să facem această expoziție – odată asumat acest fapt, că nu e vorba de o expoziție care ar putea fi sau ar putea să lipsească, ci despre un act cultural și social istoric, care nu poate să lipsească, colaborarea a fost așezată pe un fundament solid, o platformă de pe care disensiunile inerente unei întreprinderi de o asemenea amploare și dificultate.

Ne puteți spune la ce sumă sunt estimate cele 46 de picturi, desene și gravuri Picasso care vor fi expuse în România?

Valoarea de asigurare a lucrarilor (care reprezinta valoarea lor de inventar din anii 80, nu valoarea lor de piata actuala, care este inestimabila) este de peste 135 000 000 euro.

Există o lucrare „vedetă” a expoziției?

Există mai multe lucrări vedetă, și în selecția Picasso și în selecția de artiști români, dar adevărata vedetă este fuziunea pe care o realizează această expoziție în spațiile MARe.

Alături de operele lui Picasso vor fi expuse 50 de lucrări realizate de artiști români ce au fost influențați de marele artist. Care au fost criteriile de selecție și ce nume de artiști români putem vedea în această expoziție?

Criteriile au fost stilistice (artiști care au preluat, fie și temporar, dar relevant, elemente picassiene în opera lor), iconografice (artiști care au făcut ecou în opera lor temelor, subiectelor, figurilor și ideilor picassiene favorite) și poziționale (artiști care au idealizat și idolatrizat sau au criticat, ironizat sau subminat figura și opera lui Picasso).

În urma expoziției se va lansa și un catalog?

Catalogul (bilingv) Efectul Picasso există deja și va fi accesibil publicului odată cu deschiderea expoziției. Este realizat în colaborare cu graficianul Victor Bartiș și le vom lăsa vizitatorilor plăcerea de a-i descoperi priveliștile și ascunzișurile, care reflectă nu doar spiritul expoziției, ci și ceva din profilul muzeului.

Ce evenimente colaterale pregătiți în jurul acestei expoziții?

Seria de filme dedicate lui Picasso, care vor fi prezentate publicului la MARe, la sala Elvire Popesco de la Institut Francais și la ARCUB.

Pe 8 noiembrie va avea loc la ARCUB o masa rotundă cu artiștii muraliști care au realizat o amplă compoziție murală pe peretele interior al grădinii MARe: Radu Pandele, Kero Zen, Pisicapătrată și IRLO. Subiectul va fi influența lui Picasso asupra artei murale.

Pe 5 ianuarie va avea loc Picassoest, un simpozion internațional dedicat relației dintre opera și figura lui Picasso și Estul și Centrul Europei, între 1945 și 1989, cu istorici de artă din Franța, Germania, Cehia, România.

În calitatea dumneavoastră de director al Muzeului de Artă Recentă, este această expoziție cel mai important eveniment găzduit în cei 5 ani de activitate MARe?

Ca amploare și vizibilitate socială a unui eveniment punctual, indiscutabil da. Ca relevanță în istoria artei și în istoria personală, colecția permanentă MARe, Diversitate stilistică cu răspundere limitată continuă să fie cea mai importantă expoziție organizată la MARe.

Ce surprize expoziționale pregătiți în 2024 după un eveniment de o asemenea anvergură?

Surprizele trebuie să fie surprize, nu pot fi divulgate. Singurul lucru garantat nesurprinzător este că va fi cel puțin o mare surpriză anul viitor.

 

 

 

 

Post a Comment