• No products in the cart.
TOP

Mimi Pleșoianu povestește despre universul ei mimificator și personajele animate care îl populează

Mimi Pleșoianu este tânără artistă și studentă la școala doctorală de la UNARTE. I-am văzut lucrările în multe expoziții din ultimii ani și ne-am lăsat purtați în universul ei roz, fascinant. Propagarta a stat de vorbă cu artista într-un interviu în care ne-a povestit despre cum și-a conturat stilul, despre anii de școală, interesele actuale și ceea ce urmează.

Ți-ai format o lume a ta, în artă, recognoscibilă și originală. Pe Instagramul tău scriec”Scroll down to get mimificated”, iar noi suntem mai mult decât dornici să facem asta. Mult roz, personaje animate, clovni care se joacă, un candy-land decadent, inspirat din cultura pop. Când ai început să îl construiești și cât de mult este el prezent în viața ta de zi cu zi?

Cred că am început să pun bazele universului mimificator în liceu, în desenele și picturile pe care le făceam atunci, însă totul a devenit mai bine articulat în timpul studenției la UNARTE. Proiectul prin intermediul căruia am învățat ce îmi place și ce mi-aș dori să exprim prin artă a fost proiectul de licență dedicat pisicii norocoase maneki neko. Universul mimificator este mereu cu mine, oriunde m-aș duce, dar cel mai bine poate fi observat la atelier, unde fiecare obiect are o poveste și o însemnătate pentru mine.

Ți-am văzut lucrările în foarte multe expoziții în ultimul an și ne-am familiarizat deja cu câteva din personajele protagoniste. Cine sunt ele și (the hard question) care sunt preferatele tale?

Personajele pe care le reprezint sunt părți ale personalității mele, fie că sunt clovni, pisici sau alte ființe colorate. Îmi este greu să le compar și să aleg favoriți însă pot spune că perioada clovnilor a apus și că ei nu mai sunt de interes pentru mine momentan. Cred că au spus ce au avut de spus și că e timpul să lase loc altor ființe să strălucească. În cartea de benzi desenate pe care am creat-o abordez chiar această idee, a personajelor distincte care fac parte din personalitatea mea, fiecare având înfățișare și comportament diferit.

Ai absolvit, acum nu foarte mult timp, masterul la UNARTE secția Pictură. Cum a fost experiența anilor de școală pentru tine?

Studenția la UNARTE a însemnat foarte mult pentru dezvoltarea mea ca artist pentru că mi-a oferit cadrul de care am avut nevoie ca să îmi pot exprima coerent ideile pe pânză. În timpul facultății am cunoscut oameni talentați alături de care am învățat lucruri noi despre mine și despre cum funcționează lumea artei. Anii de școală nu s-au terminat însă pentru mine căci sunt studentă la doctorat în anul doi, iar prietenii glumesc că de anul viitor o să mă strige „doctor Mimi”.

Chiar dacă ai studiat pictură, abordezi multe medii de expresie. Faci ilustrație, artă digitală, chiar și instalație. Ce te interesează cel mai mult, în momentul acesta și ce crezi că vom vedea din ce în ce mai mult în expoziții în viitor?
Îmi doresc să experimentez mai mult cu instalația, transformându-mi picturile în obiecte. Deși nu am fost niciodată atrasă în mod special de sculptură sau ceramică, în ultima vreme simt nevoia de a învăța noi tehnici pentru a elibera personajele mimificatoare din cadrul bidimensional care le ține captive. Vreau să văd compozițiile din picturi și ilustrații prinzând formă pentru ca publicul să poată interacționa cu ele diferit. În cadrul expoziției Sleep Paralysis din 2019 am avut o instalație compusă dintr-o păpușă-clovn tronând în mijlocul camerei într-o putină plină cu popcorn. Mi-a plăcut foarte mult felul în care oamenii au interacționat cu clovnul, mâncând din popcorn în timp ce vizitau expoziția și aș repeta experiența.

Cum este să fii un tânăr artist în București, în 2022? Ce e foarte tare și ce ți-ai dori să se schimbe?

Ca tânăr artist în București ai ocazia să mergi la o grămadă de evenimente și vernisaje, iar spațiile neconvenționale sunt deschise în a expune tineri la început de drum. Aceste avantaje ale vieții în capitală sunt foarte importante. De-a lungul timpului am văzut multe schimbări în bine și cred că orice schimbare începe de la noi, de la cei care activăm în domeniu. Lucrând împreună putem reuși să devenim mai productivi și mai vizibili în special pentru publicul larg, care ne cunoaște foarte puțin.

 

Post a Comment