TOP

Flora Yukhnovich: artista britanică care reinventează estetica Rococo

În primăvara anului 2017, Flora Yukhnovich, pe atunci o studentă de 27 de ani la masterat în arte plastice, a avut o revelație care i-a schimbat cariera. Vizitând Colecția Wallace din Londra, Yukhnovich a descoperit „Leagănul” lui Jean-Honoré Fragonard, o capodoperă a rococo-ului francez din secolul al XVIII-lea, care a inspirat-o să reinterpreteze această estetică în lucrările sale moderne. Astăzi, la 34 de ani, Yukhnovich este considerată una dintre cele mai influente pictorițe britanice ale generației sale.

Studiind cu atenție detaliile pânzei, Yukhnovich a fost fascinată de mândria și flirtul personajelor pictate de Fragonard. Această experiență i-a stimulat curiozitatea față de estetica rococo, pe care a început să o exploreze și să o transforme în lucrările ei. În prezent, operele sale se găsesc în galerii de renume, inclusiv la Victoria Miro și Hauser & Wirth.

Acum Yukhnovich lucrează la viitoare sa expoziție in studiou situat într-o fostă fabrică de biscuiți victoriană din sud-estul Londrei. Acolo, în pregătirea unei expoziții pentru Wallace Collection, a acoperit podelele studioului său cu imagini reinterpretate din pastoralele lui François Boucher. Această expoziție va marca un moment important atât pentru artistă, cât și pentru instituția culturală care găzduiește colecții de artă decorative de secole.

Post a Comment