TOP

S-a deschis Art Safari STARS EDITION

Astăzi, 28 septembrie, a avut loc conferința de presă ce marchează deschiderea celei de-a XIV-a ediție Art Safari, ce poată numele Stars Edition. Începând de mâine, 29 septembrie, publicul este așteptat pentru a vizita cele trei expoziții noi, în fiecare săptămână, de joi până duminică, între 12:00 și 21:00.

Noul sezon expozițional debutează o colaborare surpriză cu mult apreciatul Cor Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, care împlinește anul acesta 60 de ani de existență. Parteneriatul a pregătit 16 spații de expunere, 60 de costume, 70 de discuri și experiențe muzicale interactive și senzoriale, o adevărată istorie afectivă colectivă a Crăciunului românesc, politică și societate, sunet, culoare și miros – totul privit prin ochii și experiența celor 60 de ani de Madrigal.

A doua expoziție ce va putea fi vizitată în această toamnă și iarnă se numește De la frici uitate la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn, și este curatoriată de Adrian Majuru, fiind realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Pentru această expoziție, muzeul a împrumutat piese din peste cinci colecții, de la artă la arheologie și arme. Explorarea interogativă și complexă a nopții este completată de obiecte împrumutate din colecțiile spectaculoase ale Institutului de Antropologie Francisc Rainer și Institutul Național de Medicină Legală dr. Mina Minovici, care au pus la dispoziție artefacte umane interbelice, dar și corpuri delicte cu povești care au cutremurat viața de noapte bucureșteană a vremii.

„Avatarurile oraşului nocturn reprezintă o introducere ȋn formă scurtă a fenomenelor sociale şi culturale legate de timpul şi de viaţa nopţii sau inspirate de ea, unele având origini primordiale, cele mai cunoscute fiind hrănite de istoria vieţii urbane. Alături de lucrările oferite de Muzeul Municipiului Bucureşti, această poveste despre nopți urbane aduce în faţa publicului o serie de piese din colecțiile didactice ale Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” și Institutului de Antropologie „Francisc Rainer” – Academia Română, unele fiind expuse public în premieră. Ceea ce vom explora împreună, cu acest prilej, este şi va rămâne un șantier deschis pentru toţi cei interesați să studieze, să cerceteze istoria nocturnă şi cotidianul trăit cu fiecare noapte, în interiorul generațiilor”, a spus Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, curatorul expoziției.

Poate cea mai așteptată expoziție din cadrul Stars Edition este a doua colaborare cu muzeul londonez Victoria & Albert, care aduce la București genți faimoase din colecția amplă a instituției. Bags: Inside Out este curatoriată de dr. Lucia Savi, iar design-ul de expoziție îi aparține Dianei Nicolaie.

„Un vals printre materiale, texturi, forme și volumetrii, ghidat de culori, către o lume plină de mesaje, celebrități și stil. Experiența vizitatorului este împărțită în 3 etape: introducere în istoria genții, design îndrăzneț și celebritate și procesul de manufactură. Aici ai posibilitatea să vezi, să atingi și să înțelegi pe deplin procesul de fabricație al unei genți. Sunt convinsă că publicul va iubi această expoziție” a spus Diana Nicolaie.

Expozițiile vor putea fi vizitate până în data de 14 ianuarie 2024.

Post a Comment