TOP

Prima retrospectivă Ana Lupaș se deschide în mai 2024 la Stedelijk Museum Amsterdam

photo credit: M. Lupaș

Museum Amsterdam a anunțat organizarea expoziției retrospective dedicate artistei românce Ana Lupaș (n. 1940), recunoscută internațional pentru avangardismul postbelic al artei sale, manifestat sub semnul conceptualismului și al altor mișcări înnoitoare ale secolului XX.

Expoziția se va deschide în data de 9 mai 2024, fiind cea mai cuprinzătoare prezentare a practicii artistei care a avut loc vreodată. Cariera Anei Lupaș se întinde pe 7 decenii, fiind multidisciplinară și abordând mai multe de medii artistice. Lupaș face parte dintre cei mai importanți artiști est-europeni din a doua jumătate a secolului XX, iar în prezent lucrările ei fac parte din colecțiile celor mai mari muzee din lume, prezentate chiar în expunerea permanentă.

În anii 1960, Lupaș a început ca artistă inovatoare în arta textilă, mai târziu orientându-și atenția către happenings și instalații monumentale. Opera ei este conceptuală, spirituală și radicală, reprezentând o formă de rezistență împotriva dictaturii comuniste din România din acea epocă. Expoziția va prezenta unele dintre cele mai notabile instalații ale ei, inclusiv The Solemn Process Humid Installation și Coats to Borrow — o instalație în care acțiunile unui grup de oameni reprezintă elementul central.

Expoziția va fi curatoriat de Leontine Coelewij și se va putea vizita până în data de 15 septembrie 2024.

Post a Comment