TOP

Radu Nuțu: „Creatives United ne-a dat încredere și ne-a făcut să vedem prin ochi proprii ce poate fi realizat atunci când lucrăm împreună către un scop comun”

Radu Nutu este un artist si un performer ce se foloseste de lumini si umbre pentru a crea ambiente și trăiri spectaculoase. “Creatives United”, miscarea sa creativă, a fost lansată cu motivația de a sparge bariera senzorială între artă și public, făcând fiecare instalație cât mai interactivă. Evenimentul subintitulat „Playing Lights”, a avut loc în data de 13 ianuarie 2024 la Galeria S.E.N.A.T. din cadrul Combinatului Fondului Plastic – București,

Platforma Creatives United este dedicată promovării și susținerii artiștilor emergenți și această expoziție hibridă este un exemplu clar al angajamentului de a aduce arta, inovația și colaborarea în centrul comunității artistice, o platformă unde toți creativii pot să împărtășească poveștile și ideile lor și să-i inspire pe cei din jur.

Povestește-ne despre conceptul din spatele acestui proiect. Care este ideea sau experiența care te-a făcut să îl creezi?

Creatives United, așa cum sugerează și numele, este un eveniment expoziție care are la bază colaborarea între oameni din domenii creative. Fiecare operă expusă este rezultatul colaborării între minimum doi artiști. Iar comunitatea s-a format încă de la stadiul de idee a evenimentului: fiecare artist a primit invitația de a participa la eveniment cu entuziasm și, la rândul lui, a adus alți artiști în expoziție și comunitate.

Creatives United sperăm să îndeplinească acea nevoie de evoluție, exprimare și schimb de idei a comunității de creativi din România și ne dorim ca toți cei implicați să devină mai inspirați, mai creativi și mai încrezători că împreună putem evolua mai repede și mai bine.

the Artsy Blockchain. Artists: Radu Nuțu | @radu.nutu.devart; Monica Alina Păduraru | @monicapaduraru; Monica Briciu | @monica.briciu_; Gabriela Marculescu | @shiniysdoodles; Alexandra Iliescu | @alexandrailiesco Daniela Popescu | @danielapopescu93; Letinu Filip | @letinufilip

Care erau așteptările tale legate de ediția actuală? Ce așteptări ai pentru cele viitoare?

Prima ediție a fost mai degrabă un experiment, un context în care să găsim curajul să creăm un mediu de colaborare între artiști multimedia. Am pornit cu speranțe, și nu neapărat așteptări, însă rezultatele finale ne-au dat încredere și ne-au făcut să vedem prin ochi proprii ce poate fi realizat atunci când lucrăm împreună către un scop comun.

Creatives United a avut și un subtitlu: „Playing Lights”, pentru că ne-am dorit să expunem arta într-o lumină nouă și chiar lumina să facă parte din artă. Drept urmare, fiecare instalație a avut o componentă luminoasă. Iar așteptările ne-au fost depășite când am văzut modurile diferite și originale în care poate fi interpretată tema: lumină directă, indirectă, reactivă la blacklight, lumină reflectată în apă, proiecții interactive, lumini care spun povești și conectează suflete.

Pentru că expoziția a avut această temă ca numitor comun care a oferit un parcurs fluid și o conexiune între opere, ne dorim să păstrăm conceptul și să-l reinventăm la fiecare ediție viitoare. Deja avem câteva idei pentru tema următoarei ediții, dar vă așteptăm să le descoperiți cu noi, la următorul eveniment.

Spune-ne puțin de munca in the background. Cât a durat să puneți la punct evenimentul? Ce amintire frumoasă împărtășiți cu noi?

Ideea evenimentului există de mult timp, dar am început să ne gândim serios la ea acum un an, în timpul meeting-urilor CreativeWaves (niște mici întâlniri/petreceri pentru prietenii și cunoscuții din domeniile creative). Încet-încet, am format o mică echipă, care a reușit să ducă la bun sfârșit prima ediție experiment Creatives United.

Am fost plăcut surprins să realizez cât de mulți dintre cei cărora le-am povestit ideea proiectului au fost foarte încântați să audă și au dorit să se implice în realizarea expoziției. Așa am reușit să creăm ceva diferit și, cred eu, unic în România.

Ca artist, ce dorești să atingi în oameni? Ce speri să simtă publicul tău?

Aș vrea ca fiecare operă să ofere o experiență unică și memorabilă, să captiveze privirea și curiozitatea, să te îmbie să interacționezi și să descoperi povestea din interior.

Îmi doresc să inspir publicul și să ofer speranța că lucrurile pot fi făcute mai bine împreună, prin colaborare, muncă în echipă, schimb de idei și de valori.

Aperture. Artists: Radu Nuțu | @radu.nutu.devart; Andreea Filipeanu | @andreea.filipeanu; Bogdan Maltezeanu | @bobbanski visuals by: Cristina Bodnărescu | @artsy.fartsy.not; Diana Chiru | @ndidx

Lucrările expuse la Creatives United vor mai putea fi admirate în alte evenimente anul acesta?

Credem că arta este ceva ce trebuie văzut de cât mai multă lume, așa că noi ne dorim să expunem lucrările și în cadrul altor expoziții sau evenimente. Astfel, sperăm să încurajăm colaborarea și schimbul de idei în lumea creativă, valori de bază de la care am și pornit cu evenimentul și comunitatea Creatives United.

Acum spune-ne ceva secret. La ce lucrezi? Ce ne pregătești?

Abia s-a terminat prima ediție și gândul nostru este deja la următoarea. Ne-am demonstrat că se poate, că artiștii își doresc să facă parte dintr-o comunitate, să se cunoască între ei și să colaboreze. Am văzut și că publicul este dornic să descopere noi artiști, lucrări surprinzătoare care îmbină tehnici diferite și poveștile din spatele lor.

Așa că ne înarmăm cu inspirație și idei noi pentru următoarea ediție Creatives United, într-o notă pozitivă și ambițioasă.

Secretul pe care îl dezvălui este posibila denumire pentru următoarea ediție: Creatives United HyperCubes. Dar până la ediția următoare, veți găsi mai multe informații pe creativesunited.ro și pe pagina noastră de Instagram.

Post a Comment